середа, 09 лютого 2011 16:36

Через знищення родинних архівів українці втратили свою історичну пам'ять

Через знищення родинних архівів українці втратили свою історичну пам'ять

Через знищення родинних архівів українці втратили свою історичну пам'ять.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив кандидат історичних наук Володимир Борщевич, який 15 років досліджує священицькі родини Волині у 20 столітті.

"Десятиліття радянського тоталітарного режиму максимально нівелювали українську духовну, національну й культурну ідентичність. Інструментом руйнування історичної пам'яті стало нищення родинних архівів", - розповів Борщевич.

Українці під страхом арештів власноруч палили власні архіви.

"Влада під час репресій вилучала документи і світлини як докази "антисовєтской" діяльності. А в іншому разі, українці самі, не чекаючи арешту через страх спалювали родинні реліквії", - вважає Борщевич.

Науковець вважає, що суспільству нав'язувалася думка, наче "нормальне" життя стало можливим лише з приходом радянської влади.

"Нам говорили, що дорадянське минуле не важливе. Кілька поколінь українців втратили розуміння збереження родинних архівів. Люди боялися розповідати правду про своїх батьків і дідів. Ми згубили традицію формування родинних архівів", - зазначив дослідник.

Володимир Борщевич спеціалізується на історії православної церкви. Він є автором семи книг. Нещодавно вийшла монографія "Волинське духовенство у 20 столітті: ідентичність, статус, еволюція". У книзі вперше в історичній науці країни досліджено волинське духовенство як соціальну групу, її корпоративні звязки та цінності.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Через знищення родинних архівів українці втратили свою історичну пам'ять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути