середа, 22 травня 2019 11:05

Через розпуск Ради Україна не отримає транш МВФ - експерт

Через розпуск Ради Україна не отримає транш МВФ - експерт
Місія має оцінити реформи, які уряд повинен був провести у рамках співпраці з Міжнародним валютним фондом. Зокрема, МВФ вимагало від України встановити ціну газу для населення на рівні імпортної, провести реформу банківського сектору, зменшити розмір дефіциту держбюджету. Крім того, серед вимог було запровадження кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. Конституційний суд скасував її 26 лютого. Фото: Економічна правда

Відставка уряду й дострокові вибори стануть на заваді отриманню траншу.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить економіст Андрій Новак.

"Фонду потрібні повноцінні підписанти угоди. Це - президент, прем'єр-міністр, голова НБУ та міністр фінансів. Кабмін пішов у відставку. Міжнародний валютний фонд чекатиме, коли пройдуть вибори до парламенту й сформують новий уряд. І тоді вже буде готовий повноцінно співпрацювати з Україною та надавати нам транш", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Траншу не буде: неочікувані подробиці про місію МВФ в Україні

На думку економіста, відтермінування траншу - не катастрофа.

"Маємо понад 20 мільярдів доларів золотовалютних резервів НБУ. Кілька місяців не грають важливої ролі. Для України дуже важлива підтримка МВФ, адже цьогоріч і наступному році маємо максимальні виплати із зовнішнього боргу (за підрахунками НБУ, у 2019-2020-х планові виплати з відсотками становитимуть $17 млрд - Gazeta.ua). Самостійно не зможемо з ними впоратися, доведеться оголошувати дефолт. Також МВФ - це сигнал для усіх інших міжнародних кредиторів. Якщо вони побачать, що Фонд готовий співпрацювати з Україною, теж надаватимуть нам економічну допомогу. Це дозволить безболісно пережити виплати за зовнішнім боргом", - додає експерт.

В Україну 21 травня на 2 тижні прибула місія Міжнародного валютного фонду. За підсумками її роботи МВФ вирішить, чи отримає наша держава транш у розмірі $1,3 млрд. Це може статися наприкінці весни чи на початку літа.

Зараз ви читаєте новину «Через розпуск Ради Україна не отримає транш МВФ - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути