Ексклюзиви
субота, 19 квітня 2008 14:09

Через лікарські помилки щодня помирає 6 українців і 20 стають інвалідами

Від лікарської помилки в Україні щодня помирає шість, або й сім людей. Двадцять пацієнтів через недбалість або непрофесійність медиків стають інвалідами, свідчать спеціальні дослідження. І поки на це немає ради. Лише одиницям із тисяч постраждалих вдається відстояти правду у суді. Більшість одразу опускає руки, бо думає, що виграти судову тяганину майже неможливо, адже люди у білих халатах зазвичай покривають своїх колег. Але воювати з горе-ескулапами потрібно, радять постраждалі від лікарської помилки.

Шанс загинути від лікарської помилки набагато більший, ніж ризик померти в ДТП. Американці навіть підрахували, що люди в білих халатах в 9 тисяч разів небезпечніші за зброю. Від недбалості та байдужості лікарів не застрахований ніхто. Втім, якщо раніше українці мовчки терпіли, то тепер вже навчилися скаржитися і відстоювати свої права. З"явилось багато громадських організацій, юристів з медичного права та незалежних лікарів-експертів, які можуть довести провину своїх колег.

Експерти радять збирати усі чеки та документи. Робити ксерокопію медичної картки або ж виписки з неї. Вимагати від лікаря надання повної інформації про хворобу. Адже відповідальність за власне здоров"я - на плечах самого пацієнта.

Михайло Ілляшев, адвокат: "Притягнути лікаря до відповідальності повноцінно людина зможе за допомогою не тільки фахових юристів, адвокатів, але й ще за допомогою правоохоронних органів. Людина повинна мати доступ до багатьох документів, до внутрішніх документів лікарні. Вона їх не отримає жодним чином, адвокату їх не дадуть на запит, їх можуть вилучити тільки правоохоронні органи".

Довести провину лікаря непросто. Адже зазвичай люди в білих халатах покривають одне одного. Ще одна складність – домогтися порушення карної справи. Однак, навіть якщо пацієнт пройде всі інстанції і виграє суд, грошове відшкодування отримає далеко не одразу. З приватними клініками легше. Їм не потрібен розголос, тож часто все вирішується мирно і без суду. В бюджеті державних лікарень гроші на відшкодування помилок не закладаються. В Міністерстві охорони здоров"я усі надії покладають на законопроект про захист прав пацієнтів. Ним хочуть запровадити обов"язкове страхування лікарської відповідальності. Якщо ж медик помиляється неодноразово – його відсторонятимуть від практики.

Ігор Яковенко, заступник міністра охорони здоров"я: "Не буде такого, що лікар буде весь час наносити шкоду хворому, а страхова компанія за нього платити, і все буде нормально, всі будуть задоволені, в жодному разі".

Експерти радять пам"ятати, що клятви Гіппократа та заповіді "не нашкодь" дотримуються далеко не всі лікарі. Тож, якщо є сумнів у точності діагнозу та призначеному лікуванні, бажано звернутись до іншого фахівця, повідомляє ICTV

Зараз ви читаєте новину «Через лікарські помилки щодня помирає 6 українців і 20 стають інвалідами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути