понеділок, 06 січня 2020 12:06

Чекали сім століть: Україна отримала томос

  Вселенський патріарх Варфоломій передає томос митрополиту Київському і всієї України Епіфанію. Фото: Укрінформ
Вселенський патріарх Варфоломій передає томос митрополиту Київському і всієї України Епіфанію. Фото: Укрінформ

6 січня 2020-го виповнюється рік з дня отримання Україною томосу про автокефалію Української православної церкви.

Рік тому у Стамбулі відбулася церемонія передачі томосу про автокефалію об'єднаної Української православної церкви митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

"Благочестивий Український народ чекав цього благословенного дня цілих сім століть. І, нарешті, прийшов час для нього, як і для стількох інших Православних народів раніше, отримати священний подарунок, у вигляді визнання його зрілості, незалежності та самостійності, звільнитися від будь-якої іноземної опіки та втручання, за яких не завжди піклувались та поважали його власну ідентичність", - сказав Вселенський Патріарх Варфоломій.

Як це було
  Вселенський патріарх Варфоломій підписує томос  про автокефалію Православної церкви України. Фото: Укрінформ
Вселенський патріарх Варфоломій підписує томос про автокефалію Православної церкви України. Фото: Укрінформ

17 квітня 2018 року Президент України Петро Порошенко вперше заявив про офіційному проханні до Вселенського патріарха про надання автокефалії.

Рішення надати Томос про автокефалію православної церкви в Україні було прийнято Синодом Вселенського патріархату 11 жовтня.

Російська православна церква і керівники Української православної церкви Московського патріархату відмовилися визнавати рішення Вселенського патріархату і чинили опір процесу.

Втім, 3 листопада Президент Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали в Константинополі Угода про співпрацю та взаємодію між Україною і Вселенським патріархатом.

У соборі Святої Софії в Києві 15 грудня відбувся Об'єднавчий собор православних церков України. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, УПЦ Московського патріархату та Української автокефальної православної церкви створили єдину помісну Православну церкву України, взяли її статут та обрали предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Єпіфанія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Патріарха Варфоломія запросили відвідати Львів

У православ'ї тепер існує 15 самостійних церков – без Української їх було 14. Деякі з них сформувалися в давнину, частина церков стали незалежними відносно недавно, відокремившись від давніх церков. Однак томоси мають тільки вісім із тих церков, які відокремилися.

Унікальність томосу, виданого Православній церкві України, в тому, що в цьому документі чітко окреслені межі нової церкви. За межами України відтепер заборонено мати свої громади. Тобто громади українських вірних у діаспорі (Європа, США, Канада) переходять під управління Вселенського патріарха.

Зараз ви читаєте новину «Чекали сім століть: Україна отримала томос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути