середа, 05 грудня 2007 09:25

Частину нотного запису симфонії Моцарта продали за $222 тисячі

Одна з двох якимсь дивом уцілілих сторінок нотного зошита Вольфганга Амадея Моцарта була продана на аукціоні Sotheby"s за 222 тисячі доларів США. Тим самим був установлений новий рекорд вартості листка із записами, зробленими рукою цього композитора.

Йдеться про концертну симфонію мі-бемоль мажор для скрипки і альта з оркестром, яка була написана в 1779 році й звела 23-річного Моцарта в ранг найвидатніших композиторів. Від оригінальної версії твору збереглися лише два листки.

Як повідомляє старший фахівець відділу музики торгового дому Sotheby"s Саймон Магьюр, особливістю рукопису є те, що каденцій зазвичай взагалі не пишуть. "Як правило, каденції народжувалися під час імпровізації, і у музикантів не було потреби в тому, щоб ними керував композитор. Оскільки даний твір є концертом для скрипки і альта, Моцарт вирішив наперед прописати партії окремо, щоб уникнути дисонансу двох одночасно імпровізуючих інструментів. Якби він цього не зробив, рукописів твору взагалі б не збереглося", - додав експерт.

Квапливий і уривчастий почерк говорить про те, що цей твір був написаний на одному диханні. Майже напевно, відзначає експерт, Моцарт писав партію альта для себе, а для свого батька Леопольда – партію скрипки. Відзначимо, крім нот Моцарта, на Sotheby"s були виставлені автографи творів Роберта Шумана та Йозефа Гайдна. Торги пройшли напередодні роковин смерті Моцарта - великий композитор помер 5 грудня 1791 року, передає ІТАР-ТАРС.

 

Зараз ви читаєте новину «Частину нотного запису симфонії Моцарта продали за $222 тисячі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути