понеділок, 14 серпня 2023 13:48

Колишнього генерал-майора СБУ посадили на 12 років

Колишнього генерал-майора СБУ посадили на 12 років
Валерія Шайтанова посадили на 12 років. Фото: СБУ

Колишнього генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова засудили до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна за держзраду та замах на терористичний акт в інтересах Росії.

Суд визнав винним колишнього першого заступника керівника Центру спеціальних операцій "А" СБУ, передає Офіс генерального прокурора.

"Прокурори у суді довели, що генерал-майор СБУ збирав інформацію, яка становила державну таємницю, та передавав її представникам РФ. Також за завданням спецслужб країни-агресора, засуджений підшуковував осіб серед колишніх військовослужбовців СБУ для вчинення теракту, – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полковник СБУ готував убивство "правої руки" Баканова

Шайтанов хотів вбити майора ЗС Чеченської Республіки Ічкерія Адама Осмаєва, який з лютого 2015 року під час війни на сході України очолював Міжнародний миротворчий батальйон імені Джохара Дудаєва.

Кримінальне провадження стосовно співробітника Департаменту служби контррозвідувальних операцій ФСБ, який завербував засудженого, перебуває на заочному розгляді у суді.

Генерал-майора Служби безпеки України 56-річного Валерія Шайтанова затримали 14 квітня 2020 року. Його підозрюють у державній зраді та причетності до терактів.

Слідство зібрало докази, що Шайтанов є агентом ФСБ. Це підтверджують матеріали справи, серед яких аудіо- та відеозаписи.

Валерій Шайтанов 18 лютого 2014 року керував штурмовою групою силовиків, яка в Києві захопила Будинок профспілок під час Майдану. Шайтанов – бойовий генерал. Його іменем назвали спецпідрозділ СБУ "Шайтанбат", що діяв на фронті та в тилу ворога. У квітні 2014-го у складі "Альфи" вів переговори з керівником бандформування ДНР Олександром Ходаковським. 31 жовтня 2015-го керував групою з арешту ексзаступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Геннадія Корбана.

Зараз ви читаєте новину «Колишнього генерал-майора СБУ посадили на 12 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути