Ексклюзиви
вівторок, 25 липня 2023 10:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Британська розвідка з'ясувала, навіщо РФ атакує українські порти

Британська розвідка з'ясувала, навіщо РФ атакує українські порти
Росіяни вночі атакували портову інфраструктуру Дунаю Одеської області. Фото: ДСНС

Після рішення Росії вийти з зернової угоди окупанти з 18 липня наростили кількість атак по Одесі і портовій інфраструктурі на півдні України.

Кремль б'є по портах, бо вважає, що Україна зберігає там військове спорядження, вважають у Міністерстві оборони Великої Британії.

"РФ застосувала під час атак велику кількість важких ракет Х-22, які початково призначалася для знищення авіаносців", – йдеться у звіті британської розвідки за 25 липня, опублікованому в Twitter.

У відомстві нагадали, що внаслідок російських атак були пошкоджені декілька зерносховищ у порту Чорноморськ, а також історичний центр Одеси.

24 липня Росія атакувала дронами доки на річці Дунай приблизно за 200 м від румунського кордону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін придумав нове пояснення зриву РФ зернової угоди

У період з минулого серпня по червень цього року, коли ще діяла Чорноморська зернова ініціатива, Москва загалом утримувалася від ударів по цивільній інфраструктурі в південних портах.

"Від початку повномасштабного вторгнення, ракетні удари РФ характеризуються поганою розвідкою і неефективним процесом вибору цілей. Оскільки Росія не змогла поновити угоду, Кремль, ймовірно, відчуває себе менш політично обмеженим і намагається завдати ударів по об'єктах в Одесі, бо вважає, що Київ зберігає у цих районах військове спорядження", – додали у розвідці.

Заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс заявив, що вихід Росії із зернової угоди потенційно загрожує голодом і смертю мільйонам людей.

Своїми атаками на Одесу Росія хоче повністю ізолювати вихід України до Чорного моря. Мета Кремля також ‒ через акт залякування упередити і нейтралізувати міжнародні зусилля з відновлення функціонування зернового коридору, наголосив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов. За його словами, РФ хоче створити штучні загрози голоду насамперед для країн Африки й підвищити рівень міграційних небезпек для Європи.

Зараз ви читаєте новину «Британська розвідка з'ясувала, навіщо РФ атакує українські порти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути