понеділок, 30 січня 2012 17:27

Британці створили камеру, яка показує світ очима креветки

Група дослідників з Брістольського університету (Велика Британія) сконструювала камеру, яка показує речі такими, якими їх бачать мешканці коралового рифу.

За допомогою цього апарата керівник проекту Шелбі Темпл і його колеги збираються вивчити підводний світ околиць острова Ящірки поблизу узбережжя австралійського штату Квінсленд, точніше, як жителі Великого бар'єрного рифу бачать своє оточення.

 

Дане зображення креветки - це один із прикладів. Людина не чутлива до поляризації світла - на відміну від морських тварин: восьминогів, крабів, креветок і навіть деяких видів риб. Нам важко зрозуміти, що це таке без допомоги спеціальних окулярів або камери на зразок цієї.

Пристрій працює таким чином. Спочатку воно вимірює поляризацію світла, а потім перетворює її в неприродні кольори, де кожен колір представляє певний показник поляризації. Схожим чином діють, скажімо, інфрачервоні камери.

Попередні дослідження показали, що сприйняття поляризації відіграє величезну роль для спілкування та маскування підводних мешканців. Можна сказати, що з точки зору восьминога люди бачать світ чорно-білим.

Зараз ви читаєте новину «Британці створили камеру, яка показує світ очима креветки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути