Ексклюзиви
неділя, 27 лютого 2011 10:38

Більше половини українців вже готові протестувати проти утисків своїх прав

Більше половини українців вже готові протестувати проти утисків своїх прав

Більше половини громадян України готові протестувати проти утисків їхніх прав. Про це свідчать дослідження центру Разумкова.

За перше півріччя минулого року кількість мирних зібрань зросла на третину, порівняно з усім 2009 роком. Це свідчить про зростання протестних настроїв. Останнє дослідження центру Разумкова показало, що 66% українських громадян сьогодні готові до протестів. Третина опитаних нині готова навіть до незаконних виступів.

Правозахисники вважають очевидною проблемою утисків свободи слова в Україні. За їхньою оцінкою, було зафіксовано багато фактів замовчування або перекручення соціально-важливої інформації, маніпуляцій у новинах.

Також занепокоєння правозахисників викликає різке збільшення порушень прав людини міліцією. Моніторинг Харківського інституту соціальних досліджень засвідчує: якщо 2009 року від незаконного насильства в міліції постраждали близько 600 тисяч людей, то 2010 року кількість постраждалих сягнула вже 790 тисяч. Але ця цифра може бути і більшою, наголошує Аркадій Бущенко, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини.

"Багато людей просто боялися відповідати на питання. Це стосується маленьких містечок, де міліція має великий вплив. За оцінками не публічними, що не увійшли в цю доповідь, значно більша кількість людей страждає від незаконного насильства", - зауважив правозахисник .

Така ситуація може свідчити про перетворення України на тоталітарну державу, наголошує виконавчий директор Української Гельсінської спілки, Володимир Яворський.

"Права людини порушуються все частіше. Права людини взагалі втрачають свій зміст у діях правоохоронних органів. Це є ознакою переходу від демократичного до тоталітарного суспільства. Це ще не є повним нехтуванням права, як це відбувається, наприклад, в Білорусі, де право як таке немає сенсу взагалі. Але це є одним з елементів до переходу до тоталітарного суспільства", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Більше половини українців вже готові протестувати проти утисків своїх прав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути