пʼятниця, 02 березня 2018 01:35

"Бійці стояли перед труною на колінах" - справили дев'ятини за упівкою Марією Вівчарик

У Смілі на Черкащині справили дев'ятини за 92-річною Марією Вівчарик, колишньою станичної Організації Український Націоналістів. 10 років відсиділа у радянських таборах.

"Після Нового року мама почала згасати на очах. Викликали до неї лікарів, та ті казали: "Організм вичерпав свій ресурс". Вона стала слабкою, майже нічого не їла. Та до останнього дня мама була при пам'яті", - розповів кореспондентуGazeta.ua син покійної Олександр Вівчарик.

"Вранці у неділю мамі стало зле. Викликав "швидку". Лікар зробив укол, а вона спитала: "Це вже все?". За годину померла", - додав він.

Марія Вівчарик народилася у селі Кривеньке Чортківського району Тернопільщини. 22 грудня 1941-го стала членом ОУН. Спочатку була зв'язковою, згодом стала станичною. За чотири роки її арештувало КДБ. Засудили на 10 років таборів та 5 - позбавлення громадянських прав. Покарання відбувала в республіці Комі.

Автор: надане Олександром Вівчариком
  Марія Вівчарик 10 років відсиділа у радянських таборах
Марія Вівчарик 10 років відсиділа у радянських таборах

В Україну повернулася 1969 року. Оселилася у Смілі. Була серед засновників міських організацій Народного Руху, Товариства політв'язнів і репресованих та Конгресу українських націоналістів. Займалася волонтерством. Зі своєї пенсії регулярно перераховувала гроші на потреби АТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Семен Сорока пішки пройшов три тисячі кілометрів

"Маму відспівували у новозбудованій церкві Різдва Івана Хрестителя - вона була ініціатором її створення. Прийшли рідні, друзі, сусіди, депутати міської ради та воїни АТО. Бійці стояли перед труною на колінах. Називали маму своїм побратимом", - поділився Олександр Вівчарик.

На 89-му році помер льотчик-випробувач Юрій Курлін. Він брав участь у створенні і випробуванні відомих літаків сімейства "АН".

Зараз ви читаєте новину «"Бійці стояли перед труною на колінах" - справили дев'ятини за упівкою Марією Вівчарик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути