вівторок, 26 січня 2010 15:48

Блеру заплатять грошима, отриманими шляхом біржових спекуляцій

Блеру заплатять грошима, отриманими шляхом біржових спекуляцій

Колишній прем"єр-міністр Великої Британії Тоні Блер отримає близько 200 тисяч фунтів за 4 лекції про міжнародну політику від фонду, що прославився біржовими спекуляціями, пише The Independent.

Британське суспільство критично відреагувало на те, що Блер прийняв пропозицію про співпрацю з хедж-фондом Lansdowne Partners. Вважається, що ця організація, що входить в четвірку найбільших хедж-фондів Великої Британії, заробила мільйони фунтів на банківській кризі 2008 року, граючи на пониження (short-seller). Цей вид біржової активності сприяє додатковому обвалу акцій конкретних підприємств і фондових індексів в цілому.

Фонд отримав величезний прибуток, наприклад, спрогнозувавши падіння цін на акції банківського холдингу Barclays з 800 до 60 фунтів за акцію. Схожі наслідки гри на пониження також торкнулися одного з найбільших банків Ірландії - Allied Irish Banks - і більшості британських страхових компаній.

Недивно, що співпраця Блера зі скандально відомим фондом викликала в суспільстві бурхливу реакцію. Представники Landsdowne втім заявляють, що екс-прем"єр не консультуватиме організацію, а лише проведе "серію лекцій про геополітику". Проте громадськість бентежить явно завищений гонорар Блера.

Лейбористи вже встигли назвати екс-міністра "безсовісним", констатувавши, що Блер "готовий брати гроші з будь-яких рук, навіть якщо вони отримані за рахунок розорення найбільших британських банків".

У вересні 2008 року гра на пониження була тимчасово заборонена Управлінням по фінансовому регулюванню і нагляду Великої Британії, оскільки подібні дії, на думку експертів, дестабілізували банківську систему.

Тоні Блер був прем"єр-міністром Великої Британії протягом 10 років - з травня 1997 року по червень 2007-й. Пішовши з посади прем"єра, Блер збільшив свій статок на декілька десятків мільйонів фунтів за рахунок консультування великих банків та фінансових компаній, читання лекцій, а також публікації мемуарів, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Блеру заплатять грошима, отриманими шляхом біржових спекуляцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути