понеділок, 15 грудня 2008 10:13

Біля парламенту Таїланду почалися безлади

У Таїланді після обрання новим прем"єр-міністром опозиціонера Абхизіта Вейджаджіва (AbhisitVejjajiva) почалися акції протесту прихильників колишнього уряду.

За даними Reuters, близько 200 людей блокували парламент, де проходили вибори нового прем"єра і закинули каменями автомобілі парламентарів, що голосували за Абхизіта.

Як повідомляє тайське видання TheNation, від дій прихильників колишнього прем"єра Таксина Чинавата постраждали журналіст і поліцейський - камені потрапили їм в голову.

Влада ухвалила рішення підсилити охорону парламенту, проте поліції насилу вдається стримати протестуючих.

Повідомляється, що акції протесту також почалися і в інших районах країни.

Абхизіт Вейджаджіва став новим прем"єр-міністром після того, як 2 грудня з посади був знятий попередній глава уряду Сончат Вонгсават. До цього, у вересні пост прем"єра за рішенням суду покинув Самак Сунтаравет. Вони обидва звинувачувалися в підтримці політики Танксина Чинавата, поваленого в 2006 році в результаті військового перевороту.

Відразу після обрання Абхизіт заявив, що не озвучуватиме свою майбутню політику на новій посаді до тих пір, поки не присягне королеві Таїланду.

Разом з тим Таксин Чинават, звертаючись 13 грудня до своїх соратників, закликав націю до миру. Він також заявив, що всі сторони повинні поважати кандидатуру нового прем"єра і дозволити країні рухатися вперед.

Тривала політична криза стала результатом військового перевороту в 2006 році, коли Таксин Чинават був повалений з поста прем"єра. Безлади в країні кожного разу починаються з обранням нових прем"єр-міністрів. Так, в кінці серпня 2008 року опозиція, що вимагала відставки уряду, почала масові акції протесту. У вересні в Бангкоку відбулися зіткнення. У столиці був введений надзвичайний стан.

З обранням прем"єром Сончата Вонгсавата в Бангкоку відбулися нові великі зіткнення, в ході яких загинули дві людини і сотні були поранені. З кінця листопада опозиціонери блокували два аеропорти Бангкока, що завдало серйозного удару по економіці країни. Після того, як вирішенням суду Сончат Вонгсават був усунений від політики, аеропорти відновили свою роботу.

Зараз ви читаєте новину «Біля парламенту Таїланду почалися безлади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути