субота, 17 травня 2008 18:28

Більшість російськомовних громадян України вважають себе її патріотами (соцопитування)

Центр Разумкова провів дослідження на тему: чи є російськомовні громадяни однорідною спільнотою, як і якою мірою мовний чинник впливає на інші параметри ідентичності, а також як ставиться ця категорія громадян до тих чи інших аспектів суспільного життя, пише "Дзеркало тижня".

Одним з приводів такого дослідження стало створення указом тепер уже колишнього президента РФ Путіна фонду "Русский мир". Цей "мир", на думку ідеологів фонду, об"єднує не лише етнічних росіян, громадян Росії чи російську діаспору, але й "іноземних громадян, котрі розмовляють російською мовою". Отже, 37% населення України, швидше за все, не відаючи про це, стають об"єктом особливої турботи і захисту з боку Росії, і, як можна зрозуміти з матеріалів фонду, від них чекають взаємності.

"Русский мир" передбачається використовувати не лише для зміцнення становища Росії у світі, а й для розв"язання її суто внутрішніх проблем - формування (чи реконструкції) російської національної ідентичності.

Російськомовні громадяни в дослідженні Центру - це громадяни України, які в повсякденному спілкуванні вживають російську мову. За даними опитування Центру Разумкова, такі громадяни становлять 37% дорослого населення України.

Ідеологів "русского мира" та декого з вітчизняних політиків може розчарувати той факт, що абсолютна більшість (86%) російськомовних громадян сприймають Україну як свою Батьківщину, а переважна більшість (72%) - повністю або скоріше є її патріотами.

Більшість (57%) російськомовних громадян хотіли б, щоб російській мові був наданий статус другої державної. Кожен четвертий (25%) - підтримав би ідею поєднання державного статусу української мови з офіційним статусом російської в окремих регіонах. Нинішній статус мов підтримують 12% російськомовних громадян, статус російської як єдиної державної - лише 4%.

У визначення української нації відносна більшість (44%) російськомовних вкладають громадянський зміст, розуміючи націю як "усіх громадян України, незалежно від їхньої етнічної приналежності, мови, якою вони спілкуються, національних традицій, яких вони дотримуються і за якими виховують своїх дітей". Варіанти визначення нації, що ґрунтуються на етнічній належності, мають підтримку 40% представників цієї групи, а визначення, яке містить елемент належності до української культури, - 9%.

Третина російськомовних відносять себе до української культурної традиції, майже третина - до радянської, 6% - до європейської. До російської культурної традиції - менше чверті.

Оцінюючи перспективи культурних традицій в Україні в майбутньому, відносна більшість (36%) російськомовних громадян упевнені, що в різних регіонах країни переважатимуть різні культури, кожен п"ятий віддає перевагу українській традиції, кожен шостий - європейській. Російській - лише 7% (тоді як серед етнічних росіян - кожен четвертий).

І на завершення - про бачення російськомовними громадянами проблеми так званого розколу між Сходом і Заходом України. Більш як половина (53%) з них не згодні з тим, що відмінності між західними і східними українцями настільки великі, що їх можна вважати двома різними народами. Згодні з цією тезою 36% опитаних, не змогли визначитися з відповіддю 12%.

Більшість російськомовних громадян (55%) також заперечують можливість розколу України на підставі протиріч між її західними і східними регіонами, визнають таку можливість 28%, не мають відповіді — 17%.

Переважна більшість російськомовних громадян не підтримують такі варіанти розвитку своїх регіонів, як вихід зі складу України з утворенням незалежної держави (79%) чи приєднанням до іншої держави (77%). Відчутна більшість (60%) - не підтримують ідею федералізації України.

Для більшості (59%) російськомовних бажаним варіантом є збереження нинішнього статусу областей з ширшими правами і повноваженнями місцевого самоврядування. Наявним їх обсягом не задоволений 51% опитаних.

Як бачимо, російськомовні громадяни у своїй переважній більшості є патріотами України, сприймають її як Батьківщину, підтримують її територіальну цілісність. Головне, чого б вони хотіли - це підвищення статусу мови, якою вони спілкуються у повсякденному житті, та більших повноважень самоврядування для регіонів, де вони проживають.

Ппитування провоодилося з 31 травня по 18 червня 2007 року в усіх регіонах України. Опитано 10 956 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки - 1%, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Більшість російськомовних громадян України вважають себе її патріотами (соцопитування)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути