понеділок, 23 листопада 2020 12:24

Більшість батьків хочуть сексуальну освіту в школі - опитування

Більшість батьків хочуть сексуальну освіту в школі - опитування
Фото:pexels

Майже 84% батьків та вчителів вважають, що в школах має бути сексуальна освіта. Більшість підтримують її початок із 1-го або 5-го класу. Проте як батьки, так і вчителі не задоволені її станом на сьогодні, зокрема частина з них вважає, що сексуальної освіти в школах взагалі немає.

Про це йдеться в дослідженні аналітичного центру Cedos.

88% батьків хотіли би, щоб школа допомогла з сексуальною освітою для їхньої дитини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школа Києва нагадала кадри з фільму жахів та закинуту будівлю

44% батьків та 43% вчителів переконані, що не мають жодних бар'єрів при обговоренні з дітьми питань про людську сексуальність.

"Проте поза цим, як в опитуванні, так і на фокус-групових дискусіях, говорили про власну психологічну неготовність, нерозуміння, з чого починати такі розмови та як їх проводити, переживання про брак зацікавленості з боку дітей і підлітків або їхню негативну реакцію тощо. Також учасники/ці дослідження згадували, що самі не мали такого досвіду у дитинстві – як у родині, так і в школах", - зазначають у дослідженні.

47% батьків та 58% вчителів вважають найдоречнішим форматом сексуальної освіти в школі лекції запрошених спеціалістів.

36% батьків і 34%вчителів підтримують заняття зі шкільним психологом або соціальним педагогом, вивчення окремих тем у межах обов'язкових предметів - 30% і 36%, окремий обов'язковий предмет сексуальної освіти - 31% і 33%. Менше підтримки отримали класні години - 25% батьків та 28% вчителів, й окремий вибірковий предмет сексуальної освіти - 21% та 22% відповідно.

В дослідженні зазначають, що найбільше батьків та вчителів для сексульної освіти обирали теми про безпеку та захворювання, що передаються статевим, або зокрема статевим шляхом.

"Серед батьків 77 відсотків вважають, що програми шкільних предметів мають включати питання про особисту безпеку - правила спілкування з незнайомими людьми, 73 відсотки – про захворювання, що передаються статевим шляхом, 71 відсоток – про ВІЛ/СНІД , 64 відсотки – про безпеку в інтернеті та контрацепцію. Опитані вчителі/ки відповідали практично так само: 73 відсотки – за тему особистої безпеки, 70 відсотків – захворювання, що передаються статевим шляхом, 67 відсотків – ВІЛ/СНІД, по 61 відсотку – за контрацепцію та безпеку в інтернеті. Найменше батьків та вчителів/ок вважають, що в навчальних програмах мають бути питання, що стосуються згоди на секс - 38 та 37 відсотків відповідно, полюцій - 34 та 37 відсотків, сексуальних орієнтацій - 33 та 38 відсотків", - йдеться у звіті.

Дослідження провели в партнерстві з агенцією Info Sapiens на замовлення Фонду ООН у галузі народонаселення та за підтримки Міністерства освіти та науки України. Воно передбачало проведення кількісного - опитування - та якісного - фокусованих групових дискусій, далі – компонентів.

Зараз ви читаєте новину «Більшість батьків хочуть сексуальну освіту в школі - опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути