вівторок, 02 березня 2010 19:42

Білі ведмеді молодші за людей

Білі ведмеді молодші за людей

Білі ведмеді виявилися дуже молодим виглядом. Вони відокремилися від популяції бурих ведмедів, що живуть на островах біля берегів Аляски, всього 150 тисяч років тому. Це відбулося у період, коли клімат був холодним, якраз перед епохою міжльодовиковою епохою.

Про походження білих ведмедів вчені мали туманне уявлення. Викопні рештки цих тварин - зустрічаються дуже рідко. Cередовище їх мешкання пов"язане з Арктикою, тому їхні рештки якщо десь і є, то на дні Північного Льодовитого океану.

У 2004 році вчені виявили добре збережену передню щелепу білого ведмедя з іклами на одному з островів архіпелагу Шпіцберген. Зразок відправили для аналізу до Університету Осло. За кілька років вченим вдалося провести аналіз мітохондріальних ДНК викопної щелепи.

На основі аналізу мітохондріальних ДНК щелепи, знайденої на Шпіцбергені і сучасних ведмедів, що мешкають на Алясці, вчені вибудували філогенетичну лінію усього роду. З"ясувалося, що білі ведмеді, які жили на островах Шпіцбергена, відокремилися саме від бурих бурих ведмедів Аляски приблизно 150 тис. років тому.

За словами вчених, міжльодовиковий період ведмеді успішно пережили. Можливо, їхнім притулком стали острови архіпелагу Шпіцберген. Що стосується змін, які відбуваються в Арктиці зараз, то тут, за словами вчених, ведмеді опинилися в значно більш складній ситуації. Адже зміни відбуваються дуже швидко. Крім того, білі ведмеді за 150 тис. років життя в холодній Арктиці стали вузькоспеціалізованим видом, адаптованим саме до певних умов.

Infox.ru

Зараз ви читаєте новину «Білі ведмеді молодші за людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути