Ексклюзиви
понеділок, 27 квітня 2009 11:04

Бідним таджикам наказали терміново поміняти лампочки

Бідним таджикам наказали терміново поміняти лампочки
З 1 травня поточного року всі лампочки розжарювання в Таджикистані мають бути замінені на енергозбережні. Відповідний указ - "Про додаткові заходи з економного використання енергії та енергозбереження" - видав президента республіки Емомалі Рахмон. Указ опублікований в понеділок на офіційному сайті президента Таджикистану. При цьому енергозбережні лампи коштують в п"ять-десять разів дорожче звичайних, а дві третини населення Таджикистану живе менш ніж на 2 долари в день.

Таджикистан відчуває жорсткий дефіцит електроенергії, що становить 4-5 млрд кВт/г на рік. У зимовий період жителів республіки майже повністю відключають від електроенергії, або її подача стає фрагментарною. Виняток становить столиця середньоазіатської держави - Душанбе.

На ринках країни звичайна 100-ватна лампочка розжарювання коштує від $0,25 до $0,5 за штуку. Енергозбережні лампи у декілька разів дорожче: китайського виробництва від $1,5 до $4, а якісніші турецькі або фірми Phillips від $5 до $10 за штуку.

За даними Всесвітнього банку, дві третини населення Таджикистану або близько 4,7 млн людей живуть за межею бідності. Середня заробітна плата в республіці складає, за даними Держкомстату, $75 на місяць.

Президент Таджикистану в своєму указі доручає міністерству фінансів та держенергокомпанії "Баркі Точік" "до жовтня місяця 2009 року забезпечити 241 тис. бідних сімей енергозбережними лампами".

Крім того, Рахмон доручив Податковому та Митному комітетам "представити в уряд Республіки Таджикистан конкретні пропозиції з поетапного обмеження ввезення звичайних ламп".

Пропозиція про перехід на енергозбережні електролампи президент Таджикистану висловив в своєму посланні парламенту 15 квітня.

Раніше Рахмон заборонив носіння мобільних телефонів школярами та студентами, випускні бали та свята Букваря, пишні весілля та похорони.

За матеріалами Интерфакс, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Бідним таджикам наказали терміново поміняти лампочки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути