пʼятниця, 03 лютого 2023 12:15

Безкоштовний обмін старих ламп на нові LED: як працює програма

Безкоштовний обмін старих ламп на нові LED: як працює програма
Cучасні світлодіодні лампи допомагають заощаджувати близько 80% електроенергії порівняно із лампами старого зразка. Фото: EastNews

За ініціативи Кабміну та Євросоюзу в Україні стартувала масштабна програма, в планах замінити 50 млн лампочок.

На фоні агресивної війни Росії українська енергетика стала ще одним фронтом. Як і на інших фронтах – військовому, економічному, гуманітарному, – Євросоюз непохитно підтримує Україну. Про це на пресконференції у Києві 30 січня заявив голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас, презентуючи з представниками уряду та "Укрпошти" програму енергозаощадження для українців.

Мова йде про заміну ламп розжарювання старого зразка на нові сучасні LED-освітлювачі. Дипломат зазначив, що РФ вдається до воєнних злочинів, одним з яких є цілеспрямовані обстріли української критичної інфраструктури, від чого страждає цивільне населення.

"Атакуючи українську енергетичну систему, свідомо завдаючи ударів по цивільній інфраструктурі, РФ прагне перетворити зиму на зброю у війні проти українського народу, ще більше ускладнити життя українців; позбавити лікарні, служби екстреної допомоги та домівки електроенергії, опалення та води. Це – воєнні злочини, вони не можуть залишитися безкарними. Також наше завдання – мінімізувати й подолати їхні наслідки. Я переконаний, що в цій роботі немає дрібниць, і кожна з лампочок, яку замінять українці, також працюватиме на перемогу", – заявив посол ЄС в Україні.

Він також уточнив, що сучасні світлодіодні лампи допомагають заощаджувати близько 80% електроенергії порівняно зі лампами старого зразка. Таким чином, якщо замінити 50 млн ламп в Україні (як передбачено урядовими планами), то заощадження електроенергії до 1 гігавата суттєво допоможе українському енергосектору. Це річний обсяг виробництва електроенергії, який генерується на одній атомній станції.

Як повідомила перший віцепрем'єр – міністр економіки України Юлія Свириденко, спільна ініціатива уряду і ЄС триватиме не один місяць, а у сільську місцевість LED-лампи планують доставити до кінця цього місяця чи початку наступного. Все буде залежати від логістики, організації та ситуації в країні.

"Загалом ми плануємо, що на кінець лютого повнолітні українці зможуть обміняти у відділеннях "Укрпошти" до 20 млн ламп. Це дозволить нашим енергетикам балансувати систему та зменшити відключення світла, а для українців це можливість економити на рахунках, а також сформувати нові побутові звички, зокрема, свідомо і ощадливо споживати електроенергію", – сказала вона.

За її словами, починаючи з 30 січня в рамках цієї програми кожен повнолітній може безкоштовно обміняти 5 ламп розжарювання на світлодіодні. Зробити це можна на пошті двома способами: або прийти у відділення з паспортом і кодом та за наявності лампочок у порядку живої черги зробити заміну; або скористатися застосунком "Дія" та зробити заявку на заміну, а вже потім забрати LED-лампи у найближчому поштовому відділенні, не стоячи у черзі.

Віцепрем'єр – голова Мінцифри Михайло Федоров у свою чергу закликав робити заявки на нові лампи саме через додаток "Дія" – це заощадить людям час. "Відтепер у застосунку "Дія" українці зможуть подати заяву про безоплатний обмін п'ятьох старих ламп розжарювання на 5 енергоощадних LED-ламп. А потім отримати їх у відділенні "Укрпошти", – сказав урядовиць.

Генеральний директор "Укрпошти" Ігор Смілянський зазначив, що "мета цієї масштабної програми – зробити так, щоб в Україні, як у Європі, були енергоефективні лампи". "Почали з людей, тому ще це 40% споживання... Будемо працювати сегментно, потім перейдемо до держустанов. Якщо задоволимо попит серед людей, коли всі замінять, далі перейдемо до держустанов, шкіл, садочків тощо", – сказав він.

За його словами, зменшення дефіциту електроенергії – це дійсно ще один важливий фронт, "який ми маємо захистити спільними зусиллями уряду, ЄС і всіх українців".

Зараз ви читаєте новину «Безкоштовний обмін старих ламп на нові LED: як працює програма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути