пʼятниця, 14 листопада 2008 09:20

Бін Ладен залишає "Аль-Каїду"?

Глава "Аль-Каїди" Осама бін Ладен зосередився на питанні забезпечення власної безпеки, фактично відсторонившись від керівництва терористичною організацією, заявив в четвер директор ЦРУ Майкл Хейден.

За його словами, бін Ладен "вимушений витрачати дуже багато сили на виживання. "Аль-Каїду" він очолює лише номінально, фактично не приймаючи участі в оперативному керівництві цією організацією". При цьому Хейден підкреслив, що спецслужби США як і раніше вважають упіймання або ліквідацію бін Ладена однією зі своїх головних цілей. "У цієї людини особливий статус. Для прихильників бін Ладена як в "Аль-Каїді", так і в інших терористичних групах його смерть або упіймання матимуть величезне значення", - сказав глава ЦРУ.

Хейден також заявив, що, згідно даним, що є у ЦРУ, бін Ладен як і раніше переховується у важкодоступному районі на афгано-пакистанскому кордоні. Пояснюючи, чому главу "Аль-Каїди" досі не вдалося впіймати або знищити, Хейден нагадав, що територію, на якій, ймовірно, переховується бін Ладен, практично неможливо повністю обстежити. Крім того, відзначив глава ЦРУ, "бін Ладен старається, щоб його не виявили".

Директор ЦРУ також розповів, що "Аль-Каїда" як і раніше залишається однією з головних загроз безпеці США - "це найбільш жорстокий, здатний пристосовуватися до будь-яких обставин ворог - небезпечніше якого у Америки ніколи не було". Хейден відзначив, що "Аль-Каїда" простежується практично за будь-якою терористичною погрозою, сигнал про яку отримують американські спецслужби.

Раніше представники американських спецслужб заявляли, що Осама бін Ладен відійшов від оперативного керівництва "Аль-Каїдою" через важке хронічне захворювання нирок. Висувалися припущення, що "терорист номер один" помре від ниркової недостатності не пізніше середини 2009 року. "Аль-Каїда", у свою чергу, повідомлення про важке захворювання свого лідера категорично спростовує, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Бін Ладен залишає "Аль-Каїду"?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути