вівторок, 09 червня 2009 12:59

Баррозу хоче затриматись в кріслі голови Єврокомісії

Баррозу хоче затриматись в кріслі голови Єврокомісії
Голова Єврокомісії (виконавчого органу Євросоюзу) Жозе Мануел Баррозу оголосив про висунення своєї кандидатури на другий п"ятирічний термін. На прес-конференції в Брюсселі у вівторок він заявив: "Маю честь оголосити, що голова ЄС сьогодні запитав мене, чи може він назвати мене кандидатом на другий термін. Я відповів згодою".

53-річний Баррозу, колишній прем"єр Португалії, раніше провів переговори з главами Чехії та Швеції: перша країна зараз головує в ЄС, друга змінить її з 1 липня. Сам Баррозу займає свій нинішній пост з 2004 року.

Баррозу є єдиним офіційно оголошеним кандидатом, і, як очікується, дістане схвалення 27 країн-членів Євросоюзу на саміті в Брюсселі наступного тижня, 18-19 червня.

Його перемогу гарантують результати виборів в Європарламент, що завершилися в неділю. Безперечними лідерами на них знову стали центристські партії християнсько-демократичної орієнтації. Таким чином, найбільше європейське наднаціональне політичне об"єднання - Європейська народна партія (ЄНП) збереже контроль над Європарламентом.

Баррозу є членом ЄНП, і вона повною мірою підтримує його кандидатуру на другий термін, що підтвердив напередодні її лідер Джозеф Даул. З іншого боку більшість глав держав співтовариства теж підтримують Баррозу, що недивно, оскільки дві третини європейських лідерів також входять в ЄНП.

В той же час Європейські соціалісти обіцяли не допустити повторного призначення Баррозу головою Єврокомісії. Його критикують за недостатньо ефективну в умовах світової фінансово-економічної кризи політику виконавчої влади ЄС. Проте, згідно з підсумками виборів, соціалісти разом з лібералами програли.

Мандат нинішнього складу Єврокомісії закінчується в листопаді. Згідно з діючими базовими угодами ЄС, голова Єврокомісії призначається главами держав ЄС і затверджується Європарламентом, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Баррозу хоче затриматись в кріслі голови Єврокомісії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути