пʼятниця, 07 березня 2008 13:01

Метелики пам"ятають, чому їх навчили "у минулому житті" гусені

Метелики пам"ятають, чому їх навчили "у минулому житті" гусені
Метелики, що зазнають повного метаморфозу у ході життєвого циклу, зберігають пам"ять про небезпечні події своєї гусеничної юності.

Вчені з Університету Джорджтауна (Вашингтон, США) змогли з"ясувати, чи можуть ці представники світу комах, що повністю перебудовують не тільки все тіло, включаючи нервову й травну й тим більше рухову системи, але й кардинально змінюють поведінку, запам"ятовувати факти своєї гусеничної молодості.

Вони натренували гусеницю тютюнового бражника уникати певних запахів, супроводжуючи їх спочатку невеликим шоком. Той же самий ефект вони підтвердили й у дорослої особини, а оскільки розвиток нервової системи відбувається однаково у всієї групи лепідоптер, то дані екстраполювали на весь ряд, що об"єднує метеликів.

Особини запам"ятовували неприємний досвід на будь-якій стадії розвитку, але зберігали його до дорослої форми тільки якщо вчені експериментували з відносно дорослими личинками - більш, ніж тритижневого віку, незадовго до стадії лялечки.

Як підкреслив автор, вивчення цих індивідуальних комах може більше сказати про теорію пам"яті, ніж численні роботи з високоорганізованих колективних, на зразок бджіл і мурах, повідомляє Газета.Ru.

Зараз ви читаєте новину «Метелики пам"ятають, чому їх навчили "у минулому житті" гусені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути