вівторок, 13 жовтня 2020 14:44

Азербайджан відчуває у собі силу повернути Нагірний Карабах - експерт

Азербайджан відчуває у собі силу повернути Нагірний Карабах - експерт
Єреван та Баку традиційно звинувачують один одного у військових провокаціях та зриві перемир'я. Фото: reuters

Вірменія та Азербайджан не розглядали перемир'я як повноцінне припинення вогню. Вони зараз відверто не мають жодного компромісного бачення вирішення конфлікту.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить експерт Центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов.

"Навіть називали його "гуманітарним" припиненням вогню, щоб обмінятись тілами загиблих та полоненими. Тож не варто дивуватись, що цей план не спрацював. Навіть майданчик у Москві називався не перемовинами, а просто консультацією. Тож ніякої офіційної сили домовленості, що там досягнуті, не мають", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна не зможе повернути території дипломатично, маємо воювати, як Азербайджан

За його словами, Баку відчуває у собі сили вперше за десятки років досягти своєї мети – можливо, не повністю, але хоча б частково повернути територію Нагірного Карабаху під свій контроль.

"Це буде дуже важко зробити з кількох причин. По-перше, Вірменія може мобілізувати своє суспільство на захист Карабаху, навіть не дивлячись на те, що вони не визнають його на офіційному рівні. Також міжнародна спільнота не зацікавлена у подальшому загостренні ситуації і західні лідери можуть тиснути на владу Азербайджану, примушуючи до якогось фіктивного компромісу.

Для Росії найважливіше - це зберегти свій вплив у регіоні. Друга їхня задача – не допустити посилення ролі Туреччини. Москва роками використовувала конфлікт у Нагірному Карабасі для того, щоб впливати на Єреван та Баку. Вони намагались продемонструвати свій вплив і на так званих мирних консультаціях, але бачимо, що з цього нічого вийшло. Тож зараз Кремль має вкрай мало реальних дієвих інструментів впливати на ситуацію у Нагірному Карабасі. Не може просто ввести війська у регіон хоча б через те, що на офіційному рівні вважає його територією Азербайджану", - додає Сергій Данилов.

10 вересня о 12:00 мали припинитись бойові дії між Вірменією та Азербайджаном, щоб вони могли обмінятись полоненими та забрати тіла загиблих. Сторони домовились про це на перемовинах у Москві. Проте за годину до оголошеного часу перемир'я зірвалось. Єреван та Баку традиційно звинувачують один одного у військових провокаціях.

Зараз ви читаєте новину «Азербайджан відчуває у собі силу повернути Нагірний Карабах - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути