Ексклюзиви
пʼятниця, 20 травня 2016 18:20

Автономія - це 51 % постійних голосів у парламенті Криму - представник Меджлісу

Автономія - це 51 % постійних голосів у парламенті Криму - представник Меджлісу
Gazeta.ua

Національно-територіальна автономія кримських татар - це 51 % голосів у парламенті Криму.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав член Меджлісу кримськотатарського народу, генеральний директор благодійної організації "Фонд "Крим" Різа Шевкієв.

"За кримськотатарським народом, як за корінним, має бути закріплена територія півострову. Ми знаємо, що без України не зможемо існувати. Так само як і Україні без Криму дуже важко.

Автономія має передбачати, що кримськотатарська мова повинна отримати статус державної в Криму. На рівні з українською. Російська може бути мовою спілкування. Забороняти її ніхто не стане. Але й державною бути вона не повинна.

Розглядаємо також варіант щоб кримським татарам належав 51 % голосів у парламенті Криму. Це має бути закріплено у конституції. Другий варіант - 34 % голосів за кримськими татарами, 33 % - за українцями і 33 % за представниками інших національностей. Ці квоти не мають залежати від виборів. Кандидатів ми оберемо серед свого народу. Бо раніше нам давали лише 14 % голосів", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кримські татари більше ніколи не погодяться бути у складі Росії

Різа Шевкієв вважає, що корінний народ повинен мати право вето на питання, які стосуються екології півострову. А також питання, які впливають на життя кримськотатарського народу.

"Без створення кримськотатарської національно-територіальної республіки у складі України Крим навряд чи вдасться повернути. Я сподіваюся, що президент за два роки окупації зрозумів це. Автономія надасть Україні і світовій спільноті додаткові важелі впливу на агресора. Бо тоді вже мова ітиме не про окупацію частини території. А окупацію державного утворення корінного народу. Посилаючись на різні резолюції і договори Україна матиме право вимагати значно потужніших санкцій", - переконаний представник Меджлісу.

Нагадаємо, 18 травня президент України на вечорі-реквіємі пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу зробив заяву щодо необхідності "створення в Криму національної автономії кримських татар".

Зараз ви читаєте новину «Автономія - це 51 % постійних голосів у парламенті Криму - представник Меджлісу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути