четвер, 10 вересня 2009 11:10

Аварія на Саяно-Шушенській ГЕС могла бути диверсією - ЗМІ

Аварія на Саяно-Шушенській ГЕС могла бути диверсією - ЗМІ

Продовжується розслідування масштабної аварії на Саяно-Шушенській ГЕС в Хакасії, яка сталась 17 серпня 2009 року. В середу вранці було виявлено тіло 74-го загиблого - 27-річного В"ячеслава Жданова. За офіційними даними, до теперішнього часу не знайдена тільки одна людина - Марина Володимирівна Рау.

Між тим газета "Московський комсомолець" стверджує, що є ще один зниклий безвісти - 33-річний Максим Жолоб. В той же час, за даними видання, в Саяногорському морзі знаходиться тіло невідомого, яке досі не упізнане. Як припускає газета, це може бути людина, яка здійснила диверсію, що призвела до катастрофи.

Як розповіла МК дружина Максима Жолоба, Юлія, її чоловік досі числиться зниклим безвісти, і їй незрозуміло, чому слідство про це не повідомляє. За словами Юлії, в морзі знаходиться, зокрема, тіло чоловіка, яке було знайдено в перший же день після аварії. Від людини залишилися тільки половина голови, щелепа, а від рук - одні обрубки.

Спочатку передбачалося, що це може бути Сергій Нелідов, але його тіло знайшли пізніше. Юлії останки невідомого не показують, оскільки він сильно спотворений. За її словами, старший майстер, який працював з її чоловіком, побувавши в морзі, сказав їй, що невідомому на вигляд за 50 років, а Максиму було всього 33 роки.

Юлія Жолоб вважає, що аварія могла стати результатом диверсії, а адміністрація прагнутиме видати труп можливого диверсанта за тіло її чоловіка, щоб приховати вади в системі безпеки станції.

За словами жінки, рік тому на станцію восени по Єнісею через три кордони охорони пробрався сторонній, який вільно гуляв по території машинного залу, спускався в турбінний зал і навіть переглядав документи. Як говорить Юлія, підозрілого незнайомця виловили тільки тому, що він прикинувся, що заблукав, і подзвонив в пожежну частину.

Жителі селища енергетиків вважають, як і Юлія, що аварію міг спровокувати вибух або інші дії з виведення з ладу агрегатів станції. Найближчим часом в домі культури "Енергетик" повинні відбутися збори за участю глави Хакасії Віктора Зіміна, на якому працівники ГЕС висловлять главі регіону свої претензії. Зокрема, люди незадоволені тим, що на чолі Саяно-Шушенської ГЕС поставлений Валерій Кярі, що не має досвіду керівництва таким великим об"єктом.

Нагадаємо, що напередодні після обговорення в Держдумі аварії на Саяно-Шушенській ГЕС було ухвалено рішення про створення спеціальної комісії з розслідування обставин трагедії. Як заявив голова Держдуми Борис Гризлов на відкритті осінньої сесії в середу, парламентське розслідування - це ініціатива партії "Єдина Росія". На проведенні розслідування наполягали і члени КПРФ.

Гризлов відзначив, що профільному комітету вже дано відповідне доручення для збору підписів депутатів і підготовки всіх матеріалів для того, щоб розпочати дане розслідування. Спікер також повідомив, що в понеділок депутати отримали докладну довідку про аварію, що сталась.

Відзначимо, що в середу відновні роботи на Саяно-Шушенській ГЕС були тимчасово припинені після того, як сталась пожежа в машинному залі. 200 робочих, які відновлюють електростанцію, були евакуйовані. В результаті пожежі ніхто не постраждав, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Аварія на Саяно-Шушенській ГЕС могла бути диверсією - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути