пʼятниця, 11 січня 2019 11:28

Архієпископ Даниїл розповів, що треба ПЦУ для патріархату

Архієпископ Даниїл розповів, що треба ПЦУ для патріархату
Також архієпископ Даниїл вважає, що з часом вагома частина УПЦ МП перейде до нової церкви. Фото:ichef.bbci.co.uk

Для набуття статусу патріархату Православна церква України потребує поглибленого обʼєднання.

Згідно з текстом томосу про автокефалію, ПЦУ зараз має статус митрополії, а предстоятель церкви носить титул Митрополит Київський і Всієї України, - розповів екзарх Вселенського патріарха архієпископ Даниїл Памфілійський.

"ПЦУ має всі можливості та передумови, щоб набути статус патріархату, але спочатку мусить відбутись процес глибшого об'єднання. Тобто об'єднатися мають не тільки колишні УПЦ КП та УАПЦ, а також ієрархи та духовенство РПЦ, які на сьогодні є в Україні", — розповів Даниїл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якими будуть відносини між ПЦУ та Константинополем

Після обʼєднання, за його словами, ПЦУ зможе звернутися до Константинополя, і Вселенський патріархат буде готовий розглянути це питання. "Константинополь, звичайно, готовий про це говорити", — додав Даниїл.

За словами Даниїла, у такому разі відбудеться зміна томосу і проголошення патріархії.

"Це буде новий документ із проголошенням патріархату", — розповів архієпископ.

Під час перебування в Україні йому вдалося зустрітися з 18 ієрархами Московського патріархату. Більшість із них були готові влитися в Помісну українську церкву.

"Їхня найбільша пересторога була: що станеться з нами? Яке покарання, які санкції на нас будуть накладені? Те, що сталося з владиками Симеоном і Олександром зараз (УПЦ МП заборонила у священослужінні 2 ієрархів, які брали участь у Об'єднавчому соборі та влилися до ПЦУ - Ред.), - саме того вони боялися. І попри те, що ми їм гарантували, що Константинополь захистить їх, не залишить із церковними санкціями і так далі, вони все одно хотіли побачити, коли цей процес дійде до кінця. Томос буде, казали вони, і тоді ми почнемо робити якісь радикальніші кроки з нашим духовенством".

Також архієпископ Даниїл вважає, що з часом вагома частина УПЦ МП перейде до нової церкви.

"Ідуть переговори. Архієреї, які були з нами на зв'язку, зараз розмовляють з владикою Симеоном, із владикою Епіфанієм, щоб визначити, як вони можуть прийти до ПЦУ всіма своїми єпархіями чи частинами цих єпархій. З іншого боку, є велика противага: йде своєрідне фінансування від певних олігархів, депутатів Верховної Ради на сьогоднішній день, котрі намагаються заблокувати цей процес, завадити духовенству і архієреям зробити свій вільний вибір", - розповів архієпископ.

Сполучені Штати вважають вручення томосу про автокефалію Православної церкви України 6 січня "історичним досягненням у прокладанні Україною власного шляху в майбутнє".

Зараз ви читаєте новину «Архієпископ Даниїл розповів, що треба ПЦУ для патріархату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути