Ексклюзиви
вівторок, 08 січня 2019 07:40

Якими будуть відносини між ПЦУ та Константинополем

Якими будуть відносини між ПЦУ та  Константинополем
Новостворена Православна церква України здійснила духовне об'єднання зі церквою-матір'ю. Але це виключає залежність ПЦУ від Константинополя. Фото - Радіо Свобода

Новостворена Православна церква України здійснила духовне об'єднання зі церквою-матір'ю. Але це виключає залежність ПЦУ від Константинополя, розповів екзарх Вселенського патріархату, архієпископ Даниїл Памфілійський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де будуть зберігати оригінал томосу

"Що мене одразу здивувало це те, що деякі особистості почали закидати Вселенській патріархії, що в томосі вписана якась духовна залежність Української церкви від Константинополя. Звісно, це є церква-матір. Ми маємо духовні стосунки з церквою-матір'ю. Це не означає, що Українська православна церква є залежною від Константинополя — вона має духовне споріднення з нею, вона визнає верховність Вселенського патріарха як першого серед рівних. Але це не означає, що вона має якусь залежність від Константинополя. Ви згадали про миро: миро буде надаватись Вселенською патріархією Київській митрополії. Це знову підкреслює спорідненість двох церков. Це не обмежує церкву, а навпаки надає нам можливість бачити, що ми є духовно об'єднанні з церквою-матір'ю", – пояснив архієпископ, передає "Прямий".

Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос для Православної церкви України. Це відбулося на церемонії в Стамбулі 5 січня. Церемонія пройшля у присутності президента України Петра Порошенка, спікера Верховної Ради Андрія Парубіята екс-президента Віктора Ющенка. Перед підписанням священники провели молитву в Патріаршому Храмі Св.Георгія. Після чого предстоятель помісної церкви митрополит Епіфаній та Порошенко зустрілися з Вселенським патріархом.

Зараз ви читаєте новину «Якими будуть відносини між ПЦУ та Константинополем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути