Ексклюзиви
середа, 17 листопада 2010 19:15

Археологи підняли з дніпровського дна 18-метровий козацький човен

Археологи підняли з дніпровського дна 18-метровий козацький човен

Гідроархеологи запорізького національного заповідника "Хортиця" у середу підняли з дна Дніпра старовинне бойове козацьке судно - "запорізький дуб", що пролежало в акваторії заповідника майже три століття.

Як повідомив директор ДП "Південгідроархеологія" Валерій Нефедов, 18-метрове козацьке судно типу "дуб" - "ветеран" російсько-турецької війни 1735-1739 років.

"Стародавній човен виявлений в акваторії острова Хортиця ще 1999 року. Однак, через нестачу коштів підняти його не вдавалося. За цей час унікальна археологічна знахідка, яка зберігалася на 6-метровій глибині в акваторії пляжної зони Хортиці, почала руйнуватися і потребувала термінового підйому з дна і консервації", - розповів він.

Стародавній бойовий корабель зберігся майже на 80% завдяки тому, що протягом майже трьох століть на дні Дніпра був укритий піском і мулом.

Нефедов повідомив, що судно "запорізький дуб" підняте в Україні вперше, і "про подібний експонат будь-який музей світу може тільки мріяти".

"Козацька човен "дуб", побудований в 18-му столітті, виконаний в кращих традиціях суднобудування запорізьких козаків. Хоча майже весь його корпус зроблений з дуба, він легкий і маневрений, і вважається прообразом суден сучасної морської піхоти. Завдяки "дубам" козаки успішно воювали з армією Османської імперії в Чорному морі", - розповів він.

Він повідомив, що після консервації козацький корабель надійде до музею стародавнього судноплавства на Хортиці, де вже зберігається кілька старовинних козацьких суден, знайдених за останні 10 років в акваторії давньої козацької верфі на Хортиці.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Археологи підняли з дніпровського дна 18-метровий козацький човен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути