Ексклюзиви
вівторок, 18 березня 2014 13:15

"Аптечний наркотик" кодеїн став приносити суперприбуток
5

Місце трамадолу серед широкодоступних наркотичних препаратів зайняв кодеїн. Про це, посилаючись на дані Держлікслужби, на своєму сайті пише громадський діяч Марина Бурмака.

В аптеках України зафіксовано бум продажів кодеїновмісних препаратів. Серед них – відомі знеболюючі засоби "Пенталгін", "Каффетин", "Солпадеїн", а також протикашльові "Кодтерпін", "Коделак", "Кодетерп", "Терпінкод", "Кофекс" та інші. На жаль, це явище пов'язане далеко не з лікувальним ефектом таблеток.

"Кодеїн – алкалоїд опіуму зі слабкою наркотичною дією. Він справді знеболює, має протикашльовий ефект, але саме за рахунок впливу на центральну нервову систему. Тому медики спостерігають швидке звикання до цих препаратів і так званий "синдром відміни" після припинення їх застосування, в тому числі і серед дітей", - розповідає Марина Бурмака.

За даними фахівців, головний секрет успіху кодеїновмісних препаратів полягає в тому, що на їхній основі наркозалежні в домашніх умовах виготовляють дешевий наркотик "дезоморфін", в народі іменований "крокодилом". Уже після перших випадків прийому він викликає стійку залежність, а через три місяці – гниття кінцівок і деградацію внутрішніх органів. Людина, що підсіла на "крокодил", живе не більше двох років.

Встановлено, що за період 2008-2013 рр.. роздрібний ринок засобів від застуди та кашлю, що не містять кодеїну, виріс усього лише на 5%. При цьому продажі кодеїновмісних препаратів цієї ж категорії зросли за п'ять років на 135% (з 6 до 15 млн. упаковок на рік). За минулий рік продажі кодеїновмісних ліків принесли компаніям-виробникам 347 млн. грн. І хоча подібну продукцію належить продавати за рецептами, це обмеження МОЗ результату не дає.

Найбільше таких препаратів в Україні реалізує одеська компанія "ІнтерХім". У рейтингу найбільш продаваних ліків її "Кодтерпін" перемістився з 25-ї позиції в 2009 році на другу в 2013 році, а в деяких індустріальних регіонах країни він вже займає перше місце.

"На жаль, цю "епідемію кашлю" за стільки років так і не змогли помітити в Міністерстві охорони здоров'я України. Хоча Державна служба України з лікарських засобів неодноразово закликала покласти край кодеїновій мафії, зарахувавши кодеїновмісні препарати до лікарських засобів, що підлягають предметно-кількісному обліку", - підсумовує Марина Бурмака.

Нагадаємо, предметно-кількісний облік передбачає продаж ліків за спеціальними рецептами, а також сувору звітність аптек про свої продажі.

Нова влада зобов'язана зупинити зростання "аптечної наркоманії" і покарати представників фармацевтичного бізнесу, що підігрівають її.

Зараз ви читаєте новину «"Аптечний наркотик" кодеїн став приносити суперприбуток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути