пʼятниця, 15 лютого 2013 12:28

Анжеліка Рудницька гралася з онкохворими дітьми та вчила їх малювати
16

Фото: Фото: Олена Власова

У четвер 14 лютого у Рівненському обласному онкологічному диспансері відкрили блок палат для спільного перебування мам з дітьми. Тепер жінки можуть залишитися ночувати з маленькими пацієнтами, замість щоразу їздити на процедури з дому. Для хворих на рак діток в коридорі облаштували ігровий майданчик та проводять арт-терапію, щоб на деякий час відволікти від болю.

"Софійка часом буває сумна – у неї ретинобластома, злоякісна пухлина сітківки ока. Дитина нервує, бо не розуміє, чого їй болить. Ми тут вже 10 днів живемо, бо для нас у Рівненському диспансері опромінення безкоштовне. Це дуже зручно, бо інакше їздити з села щоразу на процедури не подужала би, та й лікування надто дороге", - розповідає 24-річна Наталя Занько із Дубенського району. Тримає на руках однорічну доньку Софію.

"Півроку тому ми помітили, що маля сліпне. Софійка перестала бачити на одне око. Ми показали лікарям, а ті підтвердили, що у неї рак. Пухлина вже й на інше око переходить. Спершу їздили на лікування в Одесу, а тепер лікуємося тут, - додає молода мама. – Лікарі дають хороші прогнози і це обнадіює. На лікування доньки ми витратили усі свої заощадження та гроші родичів – кілька тисяч гривень. Мій чоловік був будівельником, але втратив роботу. В новій палаті мені подобається – тут затишно і зручно, є холодильник та телевізор, є раковина для миття рук".

У відкритому блоці три палати. В одній кімнаті з Наталею мешкає ще одна мама з дитиною, в якої ретинобластома. Жінка приїхала на лікування до променевого центру з Івано-Франківщини. На стінах палати намальовані квіткові феї, щоб розважити дітей.

"Найскладніші пацієнти - у віці від 0 до 8 рочків, - каже головний лікар Григорій Максим'як. – Ми приймаємо хворих не лише з нашої області, але й з інших. На самій Рівненщині є 187 діток, які мають онкологічні захворювання. Лише за минулий рік злоякісні пухлини діагностували у 42 маленьких рівнян віком до 17 років".

У коридорі поруч з палатами для дітей поставили іграшковий будиночок із забавками та м'ячиками. Відома співачка та художниця Анжеліка Рудницька приїхала до земляків у Рівне на відкриття ігрової зони, щоб погратися з малюками і повчити їх малювати. Привезла з собою репродукцію своєї картини "Веселкове дерево" – хоче, щоб діти вписали туди свої бажання.

"Дерево життя – символ надії, воно незнищенне. А благодійність – це не тільки гроші, але й добрі слова та вчинки теж. Я часто бачу хворих діток, намагаюся їх якось розрадити, бо вони виснажені постійними стражданнями. У важкій хворобі дуже важливий позитивний настрій, тоді легше одужати", - вважає Рудницька.

Оснащення трьох палат для мам з дітьми обійшлося у 670 тисяч гривень. Витрати узяв на себе фонд Ріната Ахметова "Розвиток України". Благодійники співпрацюють з Рівненським обласним онкодиспансером уже більше двох років. За цей час вклали у його розвиток та обладнання 27,4 млн. гривень.

"Лікування онкохворих справді дорого вартує – на одну людину потрібно 200-300 тисяч гривень на рік. На жаль, наша область дотаційна, а держава не може повністю забезпечити лікуванням онкохворих. Тому ми завжди дуже раді співпраці з меценатами, - каже голова облдержадміністрації Василь Берташ. – Додатково фонд уже закупив для диспансеру нове обладнання для передпроменевої підготовки маленьких пацієнтів – наркозно-дихальний апарат та монітор оцінки стану хворого".

15 лютого у світі відзначатимуть День захисту прав онкохворої дитини.

 

Зараз ви читаєте новину «Анжеліка Рудницька гралася з онкохворими дітьми та вчила їх малювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути