Ексклюзиви
четвер, 05 червня 2008 16:05

Американські та канадські журналісти знімають на Харківщині фільм про Голодомор

У Харківській області працює група американських та канадських журналістів, які знімають документальний фільм про Голодомор 1932-33 років в Україні. Як повідомляють у прес-службі Харківської облдержадміністрації, іноземні журналісти працюють за рекомендацією Українського інституту національної пам"яті.

Журналісти зустрілися зі свідками Голодомору, поспілкувалися з дослідниками, членами обласного організаційного комітету із вшанування пам"яті жертв Голодомору та ознайомилися з архівними документами. Дослідницька група також виїжджала до Валківського району, населення якого найбільше постраждало під час Голодомору в Україні 1932-33 років.

Крім того сьогодні у Харківському історичному музеї відкриється виставка "Ми звинувачуємо! Голодомор 1932 – 1933 років в Україні". Концепцію виставки з висвітлення трагічних сторінок Голодомору в Україні було розроблено Українським інститутом національної пам"яті, надані ним фото-документальні матеріали було використано як основа експозиції.

У рамках виставки передбачено експонування особистих речей, предметів побуту 30-х років ХХ сторіччя, творів декоративно-ужиткового мистецтва, документів, фотографій, плакатів, книг відповідно до специфіки регіону.

Матеріали виставки цілком доносять до серця страшну правду сталінського політичного режиму в Україні, який призвів до фізичного знищення декількох поколінь українських хліборобів, до глибокого руйнування соціальних основ нації, її духовності та самобутності.

В Харківському історичному музеї виставка буде експонуватися 2 тижні, після чого вона її передбачається провезти по районах та містах області.

Довідка. У ХХ ст. Україна пережила три голодомори: 1920-1921, 1932-1933 та 1946-1947 років. За різними даними, від голоду загинуло від 3 до 10 млн людей, з яких близько третини - діти.

За кількістю загиблих під час голодоморів Харківська область посідає перше місце. Лише за три місяці 1933 році від голоду померло близько 300 тис жителів області. За деяким даними, у Харківській області в 1932-1933 роках від голоду загинуло близько 2 млн осіб, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Американські та канадські журналісти знімають на Харківщині фільм про Голодомор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути