вівторок, 05 серпня 2008 16:23

Ялтинська кіностудія продає 50% свого бізнесу росіянам

Власники ВАТ Ялта фільм почали переговори про продаж 50% кіностудії російським кіновиробникам. Інвестиції необхідні, щоб побудувати кіностудійний комплекс у Севастополі.

Про будівництво кіностудії в Севастополі оголосили ще два роки тому, але угода щодо купівлі земельної ділянки в місті завбільшки 2 га була закрита тільки 2007 року. На будівництво студії необхідно мінімум $20 млн, з яких українська сторона готова вкласти в комплекс лише половину.

"У нас є ім"я на ринку й обладнання вартістю близько $8 млн. На будівництво студії необхідно мінімум $20 млн, ми готові вкласти в комплекс половину цієї суми. 50% Ялта фільм наш партнер отримає, інвестувавши решту грошей", - повідомив виконавчий директор Ялта фільм Олег Малишевський.

Нещодавно представники Ялта фільм пропонували продати пакет акцій російській кінокомпанії РВС, половина якої належить АФК Система. Слід зазначити, що РВС планувала побудувати кіностудійний комплекс в Анапі, але проект припинили до 2009 року через труднощі з оформленням угоди щодо купівлі земельної ділянки.

Тим часом, експерти заявляють, що в кримських студій більше шансів залучити інвестора, бо "інвестування в компанію з такою базою, контактами й обладнанням менш ризиковане й окупається швидше, ніж у проект з нуля". Крім того, земля в Криму набагато дешевша, ніж в Анапі. Так, вартість1 га в Ялті оцінюють в $1,6-2,4 млн, у Севастополі – у $1,12-1,6 млн, тоді як в Анапі ціна 1 га в місті сягає $5-7 млн.

Загалом близько 15-20% усіх російських фільмів знімають у Криму. ВАТ Ялта фільм, створене 2003 року, є однією з основних виробничих майданчиків, які використовують російські кінокомпанії для південних зйомок. 2007 року ВАТ брало участь у 21 російському кінопроекті.

За увагу інвесторів з Ялта фільм побореться і компанія Ялтинська кіностудія, створена на базі активів однойменної радянської кіностудії й акціонована 2000 року засновниками аерокосмічної групи Каскол Сергієм Недорослєвим і Віктором Григор"євим. Студія має 13 га землі на Полікуровському пагорбі в Ялті, де розташовано павільйони, виробничий і монтажний цехи. "Ми проводимо конкурс на архітектурний проект нового кінокомплекса і розглядаємо можливість залучити співінвестора", - заявив гендиректор Ялтинської кіностудії Дмитро Таран, повідомляє Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Ялтинська кіностудія продає 50% свого бізнесу росіянам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути