середа, 26 жовтня 2022 11:37

Як соцмережі впливають на психіку дітей. Роз'яснення експертів

Британські вчені дослідили, що чим більше діти у 10 років проводять у соцмережах, тим більше погіршується їхнє психічне благополуччя у віці від 10 до 15 років.

Оскільки мозок підлітків ще розвивається, вплив великої кількості контенту в соцмережах може бути негативним і зашкодить майбутньому психічному добробуту.

Підлітків постійно закидують інформацією про те, що роблять їхні друзі, однолітки та кумири. Через це вони можуть почуватися самотньо. І якщо їхні дописи не отримують достатньо лайків і коментарів, порівнюючи з їхніми друзями, підлітки можуть відчувати невиправдану, необґрунтовану тривожність та починають думати, що вони недостатньо хороші. На цьому наголосили в Telegram-каналі "Психологічна підтримка".

Також можуть виникнути проблеми зі сном. Соцмережі спричиняють звикання. А підлітки можуть бути настільки захоплені постингом, що втрачають відчуття часу. Через це і можливі порушення сну.

Автор: pixabay.com
  Британські вчені дослідили, що чим більше діти у 10 років проводять у соцмережах, тим більше погіршується їхнє психічне благополуччя у віці від 10 до 15 років
Британські вчені дослідили, що чим більше діти у 10 років проводять у соцмережах, тим більше погіршується їхнє психічне благополуччя у віці від 10 до 15 років

Прийоми допомоги для запобігання шкідливому впливу соцмереж

1. Обмеження використання соцмереж, особливо для молодших. Це допоможе захистити їхнє психічне здоров'я.

2. Дотримуватися вказівок щодо соціальних медіа. На багатьох платформах соцмереж мінімальний вік для створення облікових записів на них становить 13 років. Якщо ваша дитина хоче створити обліковий запис у соцмережах до цього віку, поясніть їй, чому існують ці правила.

3. Розмова про соціальні медіа. Почніть обговорення з дитиною соцмереж. Оцініть її почуття щодо цього – чи подобається їй користуватися ними, чи не викликає це в неї занепокоєння та тривожність.

4. Будьте прикладом для наслідування. Подайте приклад дитині, відкладаючи телефон під час вживання їжі, обмежуючи тривалість свого спілкування в соцмережах і встановлюючи час щодня, коли ви взагалі не користуєтеся сучасними технологіями. Дитина зрозуміє вашу поведінку та матиме здоровіші взаємини із соцмережами.

5. Допоможіть дитині організувати її акаунт. Поговоріть з нею про те, чиї сторінки в соцмережах вона відвідує найчастіше і чому. Допоможіть їй стати фоловером людей, які є хорошим прикладом для наслідування, і заохочуйте підлітка відписуватися від облікових записів, через які вони почуваються погано.

Автор: pixabay.com
  Оскільки мозок підлітків ще розвивається, вплив великої кількості контенту в соцмережах може бути негативним і зашкодити майбутньому психічному добробуту
Оскільки мозок підлітків ще розвивається, вплив великої кількості контенту в соцмережах може бути негативним і зашкодити майбутньому психічному добробуту

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус збільшує ризик діабету I типу у дітей на 72%: дослідження

Про позитивний вплив спілкування в соцмережах

Дослідження та критичне мислення

Інтернет надає доступ до багатьох інформаційних ресурсів, які допоможуть підліткам дізнатися багато цікавого й корисного. Це може стати у пригоді під час навчання у школі чи вузі або для дослідження сфер інтересів. Також варто навчати дітей, як аналізувати інформацію, щоб вибирати надійні джерела.

Зближення та спільнота

Соцмережі можуть сприяти підтриманню зв'язків, дозволяючи дітям залишатися вдома. Але водночас мати контакт з іншими членами сім'ї або друзями, які не живуть поруч.

Самовираження

Діти можуть навчитися ділитися своїми думками в інтернеті, що є потужним інструментом для зміцнення впевненості. Вони можуть навчитися спілкуватися з іншими та оцінювати інші погляди або думки, відмінні від їхніх власних.

Творчість і дослідницькі інтереси

У багато чому сучасні технології сприяють творчості та навчанню навичкам за допомогою спеціальних програм для різного віку.

Організація та самоорганізація

Комп'ютерні технології можуть бути корисними для організації та планування.

Батьки розуміють, наскільки складно підтримувати лад удома хоча б кілька годин. Адже діти постійно розкидають іграшки й різні речі. І натрапити на кубик чи ведмедика можна в несподіваних місцях.

Зараз ви читаєте новину «Як соцмережі впливають на психіку дітей. Роз'яснення експертів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути