четвер, 20 липня 2023 09:03

Як російські ІПСОшники намагаються зірвати мобілізацію. Кейс ТЦК Львівщини

  В Україні є проблеми з мобілізацією, але ситуація краща, ніж могла б бути, вважають експерти. Фото: istockphoto.com
В Україні є проблеми з мобілізацією, але ситуація краща, ніж могла б бути, вважають експерти. Фото: istockphoto.com

Корупційні скандали у територіальних центрах комплектування, поодинокі факти перевищення повноважень співробітниками під час вручення повісток – все це нагріває суспільну ситуацію і точно не сприяє мобілізації. Ворог, який чудово знається на інформаційних операціях, обернув це на свою користь. Адже нам оголошена війна на витривалість – виграє той, хто мобілізує більше ресурсів. Зокрема, людських.

У червні прогриміла новина про елітну нерухомість за мільйони доларів, яку в Іспанії під час повномасштабного вторгнення Росії придбала родина одеського воєнкома Євгена Борисова. Викриття сколихнуло суспільство і не залишилось непоміченим на болотах. На це звернув увагу Кирило Сазонов – політичний експерт, а нині військовослужбовець ЗСУ, повідомляють "Українські новини".

"Русня швидко взяла кейс Борисова на озброєння. Час від часу натрапляю на схожі новини, але щодо інших областей і з посиланням на джерела-помийки", – заявив Сазонов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збільшили перелік осіб, які підлягають мобілізації

Він навів приклад – інформаційну кампанію проти голови ТЦК і СП Львівської області Олександра Тіщенка. З травня його атакує Ігор Мосійчук – екснардеп від "Радикальної партії", свого часу переслідуваний слідством за хабарі. 9 травня він опублікував так зване "журналістське розслідування", в якому стверджував, що Тіщенко бере хабарі і володіє віллами в Італії та Іспанії. Мосійчук послався на лист, який невідомо від кого нібито отримала "антикорупційна організація, у якій він зараз займається розслідуванням". На каналі Мосійчука цей матеріал отримав скромні 6 тис. переглядів. Наступного дня він був опублікований у телеграм-каналі з красномовною назвою MediaKiller, де зібрав 51 тис. переглядів і звідти "пішов" у низку ЗМІ.

Відтоді пройшло вже два місяці, але Мосійчук доказів наявності в Тіщенка нерухомості в Європі так і не надав. Натомість "викриття" періодично спливає в анонімних телеграм-канал як нагадування про нібито розквіт корупції о ОТЦК Львівщини.

Окремі корумповані військкоми ворогу дуже допомагають. А ще – корисні ідіоти, які носять русняві вкиди

На думку Сазонова, умисно чи ні, але Мосійчук і ЗМІ, що його цитують, поширюють російське ІПСО.

"На жаль, окремі корумповані військкоми, типу Борисова з Одеси, ворогу дуже допомагають. А ще – корисні ідіоти, які вимикають критичне мислення і носять русняві вкиди", – заявив Сазонов.

Чому атакують саме Львівщину? Це один з найефективніших ОТЦК в країні. Весною 2023 року він виконав план мобілізації на 105%. І головне тут не кількість, а якість. Мобілізованих відправляють на медкомісію, потім – до навчальних центрів. Співробітники ТЦК поводяться коректно, а у випадках конфліктних ситуацій, командування оперативно реагує. За словами Тіщенка, тільки 20% від планового завдання приходять до військкоматів добровільно. Щоб збільшити цю цифру, ОТЦК Львівщини веде просвітницьку кампанію, пояснюючи мешканцям процедуру і види повісток і розвіюючи головний міф про те, що повістка дорівнює відправці "на нуль".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутати Львівської облради отримали повістки

"Прихід до ТЦК – це не автоматична відправка до війська. Потрібно розуміти, що це ціла низка процедур, а також медичний огляд. І ті, хто мають законні підстави за станом здоров'я або з інших причин не бути мобілізованими, точно не потраплять до армії", – пояснює Тіщенко.

Він вже очолював Львівський обласний військкомат у 2017-2020 роках. До того — брав участь в АТО. Має звання полковника та купу державних нагород. У перші дні повномасштабного вторгнення Росії був знову призначений на посаду Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. Із бойовим досвідом він у ОТЦК далеко не один.

Починаючи з 24 лютого 2022 року, зі Львівщини на фронт відбуло близько 3,5 тис. працівників територіальних центрів комплектування. На жаль, серед них є загиблі. У центрах несуть службу майже 600 військовослужбовців, які отримали поранення на фронті. Ще близько 300 зараз проходять лікування і в найближчий час поповнять їхні ряди.

Автор: зі сторінки Олександра Тіщенка у Facebook
  Олександр Тіщенко у липні 2023 року передав дрони бійцям на Донецькому напрямку
Олександр Тіщенко у липні 2023 року передав дрони бійцям на Донецькому напрямку

"Ми вже сформували кілька батальйонів з військовослужбовців ТЦК. Перший нещодавно вийшов з-під Бахмута та проходить відновлення. Другий зараз боронить Сумщину, а третій успішно жене ворога від Часового Яру до околиць Бахмута, завдаючи йому величезних втрат", – розповів Тіщенко в інтерв'ю львівському виданню Leopolis.news.

До повномасштабної війни центри комплектування на Львівщині хотіли перетворити на своєрідні ЦНАПи – сервісні центри для військових. Вторгнення окупантів відтермінувало ці плани на "після Перемоги". Тож зараз Тіщенко з підлеглими окрім комплектації війська займаються волонтерською допомогою армії. ОТЦК стала волонтерським хабом, який отримує від волонтерів і місцевих підприємств автомобілі, дрони, інше спорядження і передає його військовим за запитами.

Автор: зі сторінки Олександра Тіщенка у Facebook
  У березні 2023 року передали автомобілі 53-му батальйону у Бахмут
У березні 2023 року передали автомобілі 53-му батальйону у Бахмут

"Щомісяця 5-6 дронів відправляються в частини. Рівень підтримки суспільства дуже високий. Ми ж зі своєї сторони лише доправляємо необхідну допомогу до кінцевого отримувача", – додав Тіщенко.

Автор: зі сторінки Олександра Тіщенка у Facebook
  Команда благодійного проєкту «Пташки Перемоги» зібрала 108 БПЛА для армії
Команда благодійного проєкту «Пташки Перемоги» зібрала 108 БПЛА для армії

За оцінкою Сазонова, в Україні є проблеми з мобілізацією, але ситуація краща, ніж могла б бути. Це заслуга відповідальних і професійних ТЦК, а також Міноборони. Звідти цей напрям курує заступник міністра, Герой України, генерал-лейтенант Олександр Павлюк. Тож все насправді виглядає оптимістичнішим, ніж пишуть у телеграм-каналах.

"Давайте вмикати тверезість розуму і приймати реальність такою, якою вона є. І годі вже допомагати ворогу втілювати його плани щодо зриву мобілізації і дестабілізації ситуації всередині держави", – закликав військовий.

В Україні продовжується загальна мобілізація, а вже з 1 серпня на певну категорію військовослужбовців чекають зміни. Вони стосуватимуться солдатів строкової служби.

Так, починаючи з 1 серпня строковики за бажанням можуть бути переведені до категорії мобілізованих.

Зараз ви читаєте новину «Як російські ІПСОшники намагаються зірвати мобілізацію. Кейс ТЦК Львівщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути