неділя, 23 квітня 2023 22:50

Агроімпорт з України: надійшли невтішні новини з ЄС

Агроімпорт з України: надійшли невтішні новини з ЄС
Єврокомісія і 5 країн ЄС не досягли домовленості щодо агроімпорту з України. Фото: agroportal

Відеоконференція між віцепрезидентом Єврокомісії Валдісом Домбровскісом та представниками п'яти країн Центральної Європи щодо імпорту сільськогосподарських товарів з України завершилася без домовленостей.

Переговори з Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією та Болгарією продовжаться у понеділок на рівні міністрів сільського господарства. Про це повідомляє RMF FM.

Як з'ясувала брюссельська кореспондентка радіостанції, з боку Єврокомісії є готовність йти на поступки. Зокрема, ЄК готова розширити список товарів, на які поширюватиметься заборона на імпорт з України.

"Прогрес є, і переговори рухаються в правильному напрямку", – повідомив один з учасників зустрічі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заборона на експорт українського зерна: економіст пояснив, як вийти з ситуації

Поки що Єврокомісія погодилася лише на заборону імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику.

Наразі ходять неофіційні розмови про те, що вона буде готова додати до списку обмежень інші продукти зі списку, представленого міністрами сільського господарства п'яти країн у п'ятницю, такі як яйця та м'ясо птиці.

Міністри сільського господарства Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччини та Угорщини в листі до Єврокомісії, надісланому в п'ятницю, заявляють, що хочуть додатково включити до цього списку соняшникову олію, борошно, мед, цукор, м'які фрукти, яйця, м'ясо, молоко та молочні продукти.

Брюссель додатково запропонував €100 млн на підтримку фермерів у Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччині та Угорщині. Польща отримає €39,3 млн, Румунія – €29,7 млн, Болгарія – €9,7 млн, Угорщина – €15,9 млн та Словаччина – €5,2 млн.

Європейська комісія передасть цю пропозицію на затвердження країнам ЄС.

Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини скерували свої пропозиції Європейській комісії щодо вирішення проблеми імпорту української аграрної продукції з України.

Пропозиція Єврокомісії щодо заходів для розблокування українського імпорту "не повинна обмежуватися лише пшеницею, кукурудзою, насінням ріпаку та соняшнику", пише агенція PAP, яка ознайомилась зі змістом листа

Зараз ви читаєте новину «Агроімпорт з України: надійшли невтішні новини з ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути