Ексклюзиви
понеділок, 11 квітня 2016 16:46

7 тисяч квадратних кілометрів визволеного Донбасу забруднені вибухівкою - полковник

7 тисяч квадратних кілометрів визволеного Донбасу забруднені вибухівкою - полковник
Начальник Відділу протимінної діяльності Міноборони України Сергій Рокун. Фото: Gazeta.ua.

7 тисяч квадратних кілометрів визволеної території Донбасу забруднені мінами й снарядами. Про це в коментарі Gazeta.ua повідомив начальник Відділу протимінної діяльності Міноборони України Сергій Рокун.

"Найбільш забрудненою вибухонебезпечними предметами є ділянки вздовж лінії розмежування. Де проходили активні обстріли. Сім тисяч квадратних кілометрів тільки на звільненій території, - розповів військовий. - На окупованій території близько 14 тисяч квадратних кілометрів. Це орієнтовна цифра. На захопленій території більше, бо на початку війни там відбувались активні бойові дії. Найбільше в землі артилерійських і мінометних боєприпасів, які не розірвалися під час обстрілів. Багато є протипіхотних і протитанкових мін. Та саморобних вибухових пристроїв".

За словами Сергія Рокуна, найбільш небезпечні протипіхотні міни кругової направленості та протипіхотні гранати, встановлені на розтяжки.

"Радіус враження може бути від чотирьох до 100 метрів. Розтяжку дуже важко помітити. Вона встановлюється на декілька метрів. Переважно в траві. Людина іде, чіпляє її, і відбувається вибух. Небезпечні саморобні вибухові пристрої, які маскуються під іграшки, підручники чи побутові предмети. У неперевірених саперами місцях краще ні до чого не торкатися", - сказав він.

Як повідомляла Gazeta.ua, у селищі Передільському на Луганщині днями знайшли 12 снарядів "Смерчу". За два дні група інженерної служби 92-ї окремої механізованої бригади зібрала більше чотирьохсот одиниць боєприпасів.

Зараз ви читаєте новину «7 тисяч квадратних кілометрів визволеного Донбасу забруднені вибухівкою - полковник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути