вівторок, 19 листопада 2013 17:40

64% українців вважають Голодомор спланованою акцією Сталіна

64% українців вважають Голодомор спланованою акцією Сталіна
Фото: ZN.UA

Більшість громадян України (64% ) упевнені, що Голодомор 1932-1933 років став наслідком дій влади на чолі зі Сталіним і був штучного походження, а 23% вважають, що він був викликаний "природними обставинами ". Про це свідчать дані соцопитування фонду " Демократичні ініціативи".

Оцінка причин Голодомору сильно різниться залежно від регіону України. Вважають його спланованою акцією влади 95% жителів Західного регіону, 72 % Центрального, 57% Південного та 36% Східного. Більшість респондентів (53% ) згодні з припущенням, що метою Голодомору була боротьба з селянством і примус вступати в колгоспи (74% жителів на Заході , 55 % - у Центрі, 56 % на Півдні і 36% на Сході). З тим, що метою Голодомору було цілеспрямоване знищення української нації, згодні 45% опитаних, не згодні - 26 % ( згодні - 70 % на Заході, 69 % у Центрі, 25% на Півдні і 19% на Сході). На Сході та Півдні значна частина жителів вважає, що Голодомор був обумовлений "природними обставинами " (29 % на Сході і 33 % і на Півдні ), на відміну від мешканців Заходу і Центру, де так вважають відповідно 4% і 21%.

З тим, що Голодомор був викликаний діями влади на чолі зі Сталіним, згодні прихильники всіх політичних сил: ВО "Батьківщина " ( згодні - 87 % , не згодні - 2%), партії "УДАР" ( згодні - 79% , не згодні - 6% ), ВО "Свобода" ( згодні - 93%, не згодних немає), партії регіонів ( згодні - 52%, не згодні - 22% ) і навіть Комуністичної партії ( згодні - 64%, не згодні - 21%). Однак значна частина виборців КПУ ( 48% ) та Партії регіонів (37% ) вважають, що Голодомор був обумовлений "природними обставинами".

Серед прихильників інших політичних сил таку думку поділяють набагато менше: 15% серед виборців "Батьківщини", 20 % - серед виборців "УДАРу" і 3% - серед прихильників партії "Свобода".

Соцопитування було проведене фондом "Демократичні ініціативи" спільно з соціологічною службою Ukrainian Sociology service з 5 по 16 жовтня 2013 року.

Зараз ви читаєте новину «64% українців вважають Голодомор спланованою акцією Сталіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

234

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути