Ексклюзиви
четвер, 08 лютого 2018 18:48

20 років у черзі - як у Міноброни вирішують квартирне питання
5

На початок 2018 року в черзі на отримання квартири перебувають 46,3 тис. сімей військовослужбовців.

І тисячі з них чекають своє житло понад 20 років, пише у своєму дослідженні сайт "112 каналу".

У Законі України "Про соціальний захист військовослужбовців та членів їхніх сімей" йдеться, що держава забезпечує військовослужбовців жилими приміщеннями або за їхнім бажанням грошовою компенсацією за належне їм для отримання жиле приміщення на підставах у межах норм і відповідно до вимог.

Автор: 112
  Дані, скільки квартир видали військовим за останні 5 років
Дані, скільки квартир видали військовим за останні 5 років

За останні 5 років Міністерство оборони видало 3868 квартир військовослужбовцям ЗСУ. Закладений кошторис на будівництво (чи придбання житла) 2013 року складав 117,1 млн грн, 2014-го – 189,4 млн грн, 2015 року – 870,8 млн грн, 2016-го – 715,1 млн грн, 2017-го - 691,1 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Учасники АТО отримали квартири у кредит

Зважаючи на досвід розвинених країн, жодна країна, окрім декількох пострадянських, не видає постійне житло у приватну власність військовослужбовцям. Система там зовсім інша, і цю концепцію українські реформатори та іноземні радники пропонують Міністерству оборони і ЗСУ.

Як це діє в НАТО

Автор: siltek.bg
  Службове житло на базі армійського корпусу інженерів США на базі "Ново Село", що у Болгарії
Службове житло на базі армійського корпусу інженерів США на базі "Ново Село", що у Болгарії

У країнах НАТО діє система службового житла - поки військовослужбовець перебуває на службі, він забезпечений житлом. Коли він звільняється зі служби або передислоковується, то повинен звільнити житло, в якому проживає, бо завтра туди заселиться інший військовий. А поки він служить, йому регулярно накопичуються фінансові надбавки, і в кінці служби він отримує значну суму. Він може придбати собі квартиру або витратити ці гроші, як заманеться. Така система є у планах Міноборони, але її реалізація поки відкладена.

Офіцери

Сьогодні у Міноборони існує також програма компенсації витрат на винайм житла для офіцерського складу. Якщо це Київ, держава повертає 3000 грн/міc., в обласних центрах – 2250 грн/міc., в інших населених пунктах – 1500 грн/міс. Для військовослужбовців, у яких троє та більше членів сім'ї, зазначені цифри збільшуються в 1,5 рази.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Герої АТО отримали нові квартири

Автор: Ого
  Вручення житла 26 військовим у Костополі Рівненської області, 2014 рік
Вручення житла 26 військовим у Костополі Рівненської області, 2014 рік

Військовослужбовці рядового і сержантсько-старшинського складу такого права не мають.

Казарми

Деякі новостворені бригади не мають своїх казарм. Після виходу з АТО вони вимушені жити в наметах.

У Міністерстві оборони кажуть, що за 5 років у спеціально пристосовані казарми для розміщення військових переобладнали 20 будівель: 2013 року - 14 будівель, 2014-го – 2 будівлі, 2015-го – 1 будівля, 2016 року – 2 будівлі, 2017-го - 1 будівля.

Автор: 112
  Кількість казарм, які переобладнали для бійців-контрактників
Кількість казарм, які переобладнали для бійців-контрактників

2018 року Міністерство оборони планує втілити найбільший за часи незалежності України проект з будівництва житла. Відомство хоче побудувати 184 гуртожитки на 23 тис. ліжко-місць для контрактників. На будівництво виділили близько 2,6 млрд грн, з них 1 млрд грн – це кошти від реалізації конфіскованого майна, решта – це державні кошти з бюджету Міністерства оборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент дав гучну обіцянку військовим

Одна будівля передбачає 2 поверхи та 125 ліжко-місць, загальна площа будівлі складатиме 1055 м². Гуртожитки будуватимуть на території військових частин у 21 області України.

Автор: 112
  Нові казарми для ЗСУ, які з'являться в Україні
Нові казарми для ЗСУ, які з'являться в Україні

На 5 осіб у кімнаті для кожного військовослужбовця передбачені ліжко на металокаркасі, напівм'який стілець, приліжкова шафа з полицями та шафа для одягу. Очікуваний термін будівництва становить 7 місяців. Контрактники там житимуть самі, без сімей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міноборони подало в суд на вдову ветерана АТО

Зараз найгостріше стоїть питання військових містечок і належного розміщення тих військовослужбовців, які вийшли з окупованого Криму. Йдеться про Херсонську і Миколаївську області та будівництво 72-го військового містечка для військовослужбовців ВМС у Миколаєві.

За словами нинішнього міністра оборони, чисельність Збройних сил України на сьогодні становить близько 255 тис. осіб.

"Тільки за останні два роки ми підписали контракти із 130 тисячами військовослужбовців – це люди, які вже воювали, які вмотивовані, які досвідчені, які пройшли підготовку…" - під час своєї крайньої поїздки до США сказав Степан Полторак.

Зараз ви читаєте новину «20 років у черзі - як у Міноброни вирішують квартирне питання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути