понеділок, 12 квітня 2021 05:00

12 квітня православні вшановують святого родом із України

12 квітня православні християни вшановують пам'ять святого Софронія, єпископа Іркутського. У миру відомий Стефаном Назаровичем Кришталевським, який навернув народи Сибіру до християнства.

Цього дня варто помолитися святителю, поросити захисту від бід та здоров'я.

Автор: tatmitropolia.ru
  12 квітня православні християни вшановують пам'ять святого Софронія, єпископа Іркутського
12 квітня православні християни вшановують пам'ять святого Софронія, єпископа Іркутського

Софроній народився 25 грудня 1703 року в сотенному містечку Переяславського полку Березані (нині - місто обласного підпорядкування Київської області). У 1727 році закінчив Києво-Могилянську Академію, того ж року став послушником Золотоніського Красногірського монастиря Переяславської єпархії, де й прийняв чернечий постриг.

У 1753-му синодальним указом його призначили єпископом Іркутським та Нерчинським. Перед від'їздом Софроній побував у рідному Красногорському монастирі, їздив на прощу в Києво-Печерську лавру. До Сибіру Софроній вирушив, підібравши цілий гурт помічників, насамперед з українців.

Через 4 місяці подорожі новопризначений єпископ Софроній прибув до Іркутська. На новому місці святий активно займався місіонерською та просвітницькою діяльністю. Наказав обов'язково навчати в школах дітей священиків та селян. Перевів Іркутську Духовну Семінарію у новий архієрейський дім, збудований його коштом. Для семінарії він виписував викладачів із Києва, закупив і зібрав велику бібліотеку.

Чимало місцевих жителів навернув у християнство. Велику увагу владика приділяв корінним народам. Уникаючи тиску й примусу, проповідував їм Слово Христове, навчаючи основ віри й молитов їхніми рідними мовами.

"Тим, хто не бажає святого хрещення, після звернення й умовлянь жодного примусу не чинити й ніяких погроз не робити, позаяк християнській проповіді належить любов зі смиренням, покірливістю й тихістю, позаяк серце людське силувати неможливо", - наполягав владика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іменинники 12 квітня - хто сьогодні святкує День Янгола

Помер святий Софроній 30 березня 1771 року в Іркутську. Його поховали у місцевому Богоявленському соборі. Через 132 роки мощі святителя виявили нетлінними, а чимало людей заговорили про своє чудесне зцілення завдяки силі єпископа. Відтак у 1918 році Софронія канонізували як святого.

Молитва до святого Софронія, єпископа Іркутського

Святителю Христовий Софроній! Стоячи біля престолу Божого, зглянься з небес на нас, грішних і недостойних рабів Божих (імена)! Зігрій серця немічних людей і приклич до покаяння і виправлення життя гріховної. Утверди нас твоєю благодатною поміччю, заступництвом твоїм і молитвами прихід цього від всякого зла і наклепу вражого захисти, врятуй і збережи ім'ям Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, Якому славу приносимо на віки. Амінь.

Сьогодні за народними звичаями прийнято просити у святих небесного дощу для швидкого і гарно врожаю. Натомість не можна влаштовувати генеральне прибирання, замітати та витирати пил, аби не вигнати із дому благополуччя та удачу.

Зараз ви читаєте новину «12 квітня православні вшановують святого родом із України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути