середа, 06 березня 2013 15:50

10-місячну Діану Гулей спалила інфекція

Два місяці у Донецькому опіковому центрі імені Гусака лежить 10-місячна Діана Гулей. Через інфекцію у дитини опіки третього ступеню. Хвороба менінгококцемія (наукова назва – менінгококкемія) перетворила тіло дитини на суцільну рану. Зараз лікарі готують Діану до чергової операції з пересадки шкіри.

"Все сталося 24 грудня. – Згадує мама Діани, Ліда. - Ми на п'ять хвилин вийшли з дому на вулицю прогулятися. У нас в Добропіллі приватний будинок. А коли повернулися – в дитини піднялася температура. До вечора була вже 39. Я подумала, що ріжуться зубки. Дала "Нурофену". На другий день знов температура, з'явилися синячки в доці – на попі й на животику. Пішли до педіатра. Вона заспокоїла, що це може бути алергія на "Нурофен". Приписала інше жарознижуюче. А в півсьомої вечора Діана посиніла".

На "швидкій" Ліду з Діаною доправили в інфекційне відділеня в Добропіллі. З Донецька терміново викликали обласних інфекціоністів.

"Донецькі лікарі вийшли серед ночі і сказали мені – дитина жити не буде. – згадує жінка. – Думала, що посивію. Дитина впала в кому. Лежить синя, ні на що не реагує, медики ставлять крапельниці, мені щось говорили про інфекцію".

31 грудня Діану Гулей перевели до Донецької обласної лікарні в реанімацію. Тиждень боролися за її життя. Матір до дитини не пускали. Впустили лише 9 січня, коли дівчинка вийшла з коми.

"Я посивіла, як дитину побачила. – Ліда не може стримати сліз.– Замість дитини була суцільна рана. Зверху вся у ранках, а потім стала їй підгузника міняти – знизу живого тіла не було".

Діагноз лікарів – менінгококова інфекція, генералізована форма, менінгококцемія, некроз м'яких тканин. Через опіки, котрі завдала інфекція, Діану Гулей перевели до опікового центру. Попередили, що опіки потрібно лікувати, шкіру пересаджувати. Пересадку шкіри дівчинці робитимуть до 21 року – оскільки дитина росте.

"Інфекція ця передається повітряно-крапельним шляхом. – Каже Ліда Гулей. – Уявлення не маю, де ми її могли підхопити – ми ж ні з ким не контактуємо, в садочок не ходили. Як нас забрали, знаю, почали дітей перевіряти в садочку – бо ж Денис туди ходить. Але більш ні в кого інфекції не виявили. Лікарі кажуть, що через слабкий імунітет все почалося. Більш нічого пояснити не можуть".

Лідія пояснює – лікарі з Обласної лікарні попередили: після інфекції у дитини можлива часткова втрата пам'яті, затримка розумового та фізичного розвитку.

"Нічого такого поки не помітила. Малеча згадала все, що було до хвороби. Буду надіятися, що все обійшлося". – Каже мати Діани.

Діану Гулей лікує головлікар опікового центру Еміль Фісталь.

"Багато уколів, крапельниць, то катетер у вену вставлять – дитя мучиться. – Зітхає Лідія. - Важко після операцій, як від наркозу відходить. Просить їсти й пити, а не можна. Втішаю, чим можу. Але всеодно бачу, що намагається триматися з усих сил".

Наприкінці січня до Донецька приїздили фахівці з Бостона, оглядали Діану. Разом з українськими медиками вирішили, що штучну шкіру для дівчинки вирощуватимуть у Донецьку. Далі – по ситуації. Можливо, треба буде їхати до Бостона. Ліда розказує, що після трагедії почала дзвонити друзям і знайомим – просила допомогти.

"Хрещеній мамі позвонила, сказала: Діанка вмирає. – Каже жінка. – Вона здивувалася. І більш нічого. Не дзвонить, не цікавиться. Багато хто із знайомих відвернувся. Перед операцією молила Бога, щоб трохи грошей зібрати. Створила в соціальних мережах групу, пофотографувала дитину. Люди відгукнулися, і коштами допомогли, і навідують нас – іграшок наприносили, постійно дзвонять, питають як ми… Спасибі тим чужим людям, котрі нам вже рідні".

Ситуацію коментує харківський педіатр, кандидат медичних наук, ведучий "Школи доктора Комаровського" Євген Комаровський.

"Я десять років працював у реанімації – знаю що таке менінгококкемія. – Каже Євген Олегович, роздивляючись фото Діани Гулей. – Лікарям, котрі врятували дитину треба, орден дати. Зазвичай, з такими ураженнями діти не виживають. Вмирають за один - два дні – в основному через крововиливи. Інколи лікарям вдається виходити таких дітей. А от її наслідки, такі, як некроз шкіри, можна лікувати роками. Найкращими фахівцями з лікування таких некрозів є фахівці опікових центрів".

Євген Комаровський пояснює – хвороба викликається мікробом менінгококком. Людина може бути носієм менінгококка. У деяких ситуаціях менінгококк починає проявляти себе, може потрапити у кров чи в мозок. Потрапляння менінгококу у кров, тобто сепсис, і викликає менінгококкемію. Медики й досі не можуть визначити – чому одні діти хворіють на цю хворобу, а інші – ні.

"Коли починають встановлювати джерело – виявляється, хтось в оточенні дитини є носієм менінгококку. – Розказує Комаровський. – У деяких країнах дітей вакцинують, але для України ця вакцина дуже дорога".

Реальних способів, аби зменшити ризик захворювання, окрім обмеження контактів та регулярного обстеження, немає.

"Якщо дитина захворіла – її життя буде залежати від того, наскільки швидко дитина ляже в стаціонар та отримає лікарську допомогу. – Пояснює Комаровський. – Перші ознаки захворювання – висока температура та висип на шкірі в вигляді зірочок та цяточок неправильної форми різних розмірів. Я своїм пацієнтам рекомендую – при найменшому висипі, котрий при стисканні не змінюється – відразу до лікаря".

Аби допомогти Діані Гулей, кошти можна надіслати на картку Приватбанку:

Номер карти: 4627 0812 0355 1994 Гулей Лідія Василівна

Зараз ви читаєте новину «10-місячну Діану Гулей спалила інфекція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути