Ексклюзиви
четвер, 10 січня 2008 19:19

1 січня старообрядці моляться за гірких п"яниць

Старообрядці селищ Радуль і Добрянка Ріпкинського району Чернігівської області святкуватимуть Новий рік за старим стилем.

— На офіційний Новий рік припадає піст. А телевізор, випивка та м"ясна їжа — це порушення посту, — розповідає настоятель старообрядської церкви святого Димитрія Солунського отець Сергій Малащенко, 40 років. — Тим більше, що 1 січня — день мученика Ніфантія — йому моляться за гірких п"яниць. Пити в цей час — блюзнірство.

Різдво в селищах теж святкують по-іншому.

— Колядників у нас немає, — каже парафіянка Валентина Рязанова, 82 роки. — І на Святвечір не готуємо 12 страв. Після того як зійде перша зірка, їмо голодну кутю.

— Уранці 7 січня приходять хресні до хрещеників, приносять гостинці — цукерки, фрукти, — говорить отець Сергій. — За святковим столом їдять салтисон, ковбаси, холодець, пироги. Салатів та кислої капусти на стіл не ставлять. Вони вже всім набридли за піст. Вино в нас пити не заведено, можна горілку. Але дуже помірно. Про нас навіть кажуть: "Братцы-старообрядцы, хороша ваша вера, да на водку мала мера". П"яниць між нами мало. Курити заборонено. На курця дивимося як на нечисть.

У селищі Добрянка три тисячі жителів. Тут є дві церкви. Одна з них старообрядна, друга, відкрита нинішнім літом, — православна Московського патріархату.

— Меншає в селищі старообрядців, — зітхає 80-річна Лідія Карасьова. — Як чоловік старообрядець, так дружина православна чи навпаки.

Нині батюшка вже не виганяє із церкви жінок, які прийшли з нафарбованими губами чи у штанях.

До Ріпкинського району старообрядці переселилися 300 років тому з Тульської губернії Росії.

Зараз ви читаєте новину «1 січня старообрядці моляться за гірких п"яниць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути