Ексклюзиви
вівторок, 19 лютого 2008 11:34

Життю Тихого океану загрожує "мертва вода"

Колосальний шар океанської води з низьким вмістом кисню піднявся два роки тому із глибин біля тихоокеанського узбережжя Канади й залишив за собою безпрецедентну за масштабами "мертву зону". Вражені вчені-океанологи спостерігали, як риба тікала із цього району, а краби, морські зірки та інші мешканці гинули у величезних кількостях і їхні рештки засівали океанське дно.

Як повідомляють вчені, що вивчають історичні аналогії для пояснення феномену, "мертва зона" сягала 3 тис. квадратних кілометрів - від канадського кордону до узбережжя штату Орегон (США). Існує теорія, що цей феномен пов"язаний зі зміною напрямків вітру уздовж Тихоокеанського узбережжя, коли на початку весни вітри з півночі женуть на південь океанську воду з низьким вмістом кисню, що звичайно перебуває на глибині 600 метрів.

За словами одного з учасників дослідження, океанолога з Університету Орегона Френсіса Чена, такі шари океанської води спостерігалися з 2000 року й у деяких випадках виникали всього у двох кілометрах від узбережжя. На думку канадських вчених, що займалися цією проблемою, необхідно встановити наукову апаратуру для постійного спостереження за змістом кисню в океанській воді біля південно-західного узбережжя острова Ванкувер (Канада). Саме там, на думку експерта канадського міністерства рибальства й морських ресурсів Білла Крауфорда, перебуває район з найбільшою небезпекою. Він вважає, що узбережжя провінції Британська Колумбія значною мірою захищене водами, які несе в океан ріка Фрейзер і шари океанської води з низьким вмістом кисню навряд чи здолають цей природний бар"єр, однак, додав він, "не можна сказати, що цього не може трапитися", повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Життю Тихого океану загрожує "мертва вода"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути