середа, 07 червня 2023 17:01

Спецтема: Війна Росії проти України

"Під загрозою може бути київська дамба. Більша частина країни залишиться без води" – Іван Ступак

Російські окупанти 6 червня підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. За 2-4 дні Каховське водосховище щезне – повідомила компанія Укргідроенерго. Президент України Володимир Зеленський сказав, що наслідки підриву російськими окупантами греблі Каховської гідроелектростанції будуть зрозумілі після того, як почне сходити вода. За його інформацією, буде затоплено від 35 до 70 населених пунктів.

Росіяни розраховували на потоплення українських позицій. Однак найбільше постраждали саме укріплення окупантів. Втім, затоплення населених пунктів та негативні наслідки для цивільної інфраструктури України сподобалися Росії. І удари по ГЕС можуть продовжитися. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів військовий експерт Іван Ступак.

Чому окупанти пішли на такий крок саме зараз? Чого хотіли досягти?

У них могла з'явитися нова розвідінформація, дані, що там є наші військові. І це їх змусило діяти, щоб зупинити нашу підготовку до контрнаступу. Можливо, купили супутникові дані, побачили скупчення техніки. Можливо, люди здали інформацію про HIMARS чи Leopard. І росіяни подумали, що тепер починається, і треба щось робити. Ймовірно, планували влаштувати обмежений вибух – щоб потопити тільки правий берег.

Росіяни нашкодили у військовому плані, насамперед, своїм позиціям

Росіяни могли прорахуватися з вибухівкою. А нашкодили у військовому плані, насамперед, своїм позиціям. Поки що схиляюся до варіанту, що не розрахували. Як зазвичай в Росії. Так, що навіть не побачили у своєму плануванні наслідки для Криму. Росіянам не потрібні цивільні ні в Криму, ні на інших окупованих територіях. Зараз комусь сильно прилітає в російському міноборони.

Автор: Facebook
  Іван Ступак: "Росіяни могли прорахуватися з вибухівкою. А нашкодили у військовому плані, насамперед, своїм позиціям"
Іван Ступак: "Росіяни могли прорахуватися з вибухівкою. А нашкодили у військовому плані, насамперед, своїм позиціям"

Деякі експерти називають причинами страх від українського контрнаступу. Чи дійсно росіяни очікували прориву на цій ділянці фронту?

І це теж. Росіяни теж аналізують інформацію: яка техніка їде в Україну. Бачать човни і переправи. Розуміли, що наші будуть через воду переправляться. Де? Саме на Херсонщині. Вони самі порахували, де це може відбуватися.

Наші військові розраховують заганяти ворога по всій ділянці фронту

Частина російських військ та укріплень виявляється підтопленою. Що це нам дає? Як зараз буде розвиватися ситуація?

Вони розраховували на потоплення наших позицій. Щоб збільшилася площа води, щоб було складніше наступати. Можливо, виграти час. Можливо, повністю змінити наші плани. Може бути, що планували підтопити Херсон і правобережжя – щоб тоді наші військові з ДСНС були задіяні виключно на ліквідацію наслідків. І щоб війську було не до контрнаступу. Я думаю, що на певному етапі – умовно сьогодні-завтра – це так. Але концептуально це нічого не змінить. Можливо, буде інший напрямок руху або поки вода не спаде, більше рухатимуться на Донеччині. У тому ж Бахмуті. А потім вода спаде і армія зможе повернутися до дій на Херсонщині. Це як гра у теніс – противника ганяють по кутах і він видихається. Думаю, наші військові розраховують заганяти ворога по всій ділянці фронту, маневрувати і бити росіян там, де у них тонко.

Українці пробують бити там, де тонко

Колишній керівник Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж вважає, що теракт на Каховській ГЕС не стане великою перешкодою для наступу ЗСУ, він лише відкладе його на кілька днів. Чи дійсно це так? Затоплення місцевості не уповільнить наш рух?

Окрема техніка має можливість плавати. Наприклад, ті французькі бронемашини AMX-10 RC – їх перші варіанти можуть плавати. І не вся територія затоплена на кілька кілометрів. Можливо, десь вона стоїть по коліна. Наші військові зараз роблять розвідку і дивляться, де затопило більше, де можна рухатися. Там буде серйозний прорахунок.

Вже НАТО каже, що почався український контрнаступ. Що українці пробують бити там, де тонко. А в росіян є ще одна проблема – змушені тримати велику кількість солдатів в Україні. Хоча в той же час у них самих горить Бєлгородська область. А вони не можуть забрати військових з фронту. Бо розуміють, що Бєлгород підпалюють саме з метою відтягнути сили з Херсону та Донецька. У росіян зараз кожен наступний крок погіршує їх становище. Особовий склад з України не забирають, а Бєлгород горить ще дужче.

Першу частину оборонної лінії росіян зруйновано

А наскільки сильно постраждали позиції окупантів?

Ми достеменно не знаємо. Але бачимо відео, де російські військові по груди у воді чи повідомлення про те, що вони на деревах чекають на евакуацію. Бачили багато фото і відео, де просто зносить мінні поля. Не можна сказати, що вони зіпсовані на 100 відсотків, але достатньо сильно. А нові ставити вже не вийде. Окремі траншеї і досі затоплені. Рівчаки теж. Всі їх засідки і розтяжки – багато що з цього знесло водою. Все це вибухає і руйнується. Не знаю, наскільки глибоко росіяни зробили оборону – 10 чи 20 кілометрів. Але першу частину оборонної лінії росіян зруйновано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відкривається більше варіантів" – Росія боїться українського наступу

Існує думка, що південний коридор і прохід до Криму є для росіян стратегічно важливішими за схід нашої країни. Чому це так?

Донецька та Луганська області для росіян вже остаточно зґвалтовані. Там все, що можна, вивезли і знищили. Майже не залишилося чоловіків 25-50 років. Це регіони пенсіонерів. А Крим – це "прєлєсть" для Путіна. І якщо треба буде обирати, мабуть, зупиниться на сухопутному коридорі.

Підірвали дамбу, щоб змити українців, а в Криму води не стане

Чому тоді дозволили зробити це з Кримом? Там також тепер почнуться проблеми через підрив дамби.

Це питання передбачає планування і глобальне мислення. У росіян цього немає. Вони діяли виключно з військової точки зору: "Ось там укропи, зносимо все!". А про ситуацію в Криму та з Запорізькою АЕС не думали. Підірвали дамбу, щоб змити українців, а в Криму води не стане. У росіян лава запасних з людей, яким можна доручати планування операцій, дуже мала або зовсім відсутня.

Що потрібно, щоб перерізати шляхи до Криму?

Це реально. Але потрібне озброєння. Ми вже з тих місць, де стоїмо, можемо накривати шляхи сполучення. Другий момент – прорватися вперед і перекрити ці шляхи, щоб сухопутного коридору не було. Щоб з Криму нічого не виїжджало. Це дасть нові можливості влучати у бази окупантів на півострові. Там великі склади росіян. І вони вважали, що це безпечна територія. Це вже не так. Дуже активно робитимемо їм нерви. Той же Кримський міст опиниться під ударами безпілотників. А там можуть їздити потяги з їхньою нафтою та технікою.

Їм явно сподобався результат по Херсону

Яка наступна відповідь росіян може бути? До чого ще готові дійти?

Під загрозою може бути київська дамба. Їм явно сподобався результат по Херсону. В столиці наслідки будуть ще гіршими. Багато районів затопить. На лівобережжі наші частини залишаться відрізаними. Більша частина країни залишиться без води.

У росіян є можливість обстрілювати столицю ракетами. І вони це роблять. Можуть пробувати вибити дамбу. Залишається сподіватися, що з силами ППО стало краще.

Зараз ви читаєте новину «"Під загрозою може бути київська дамба. Більша частина країни залишиться без води" – Іван Ступак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути