Ексклюзиви
неділя, 19 травня 2013 02:33

На День Європи у Вінниці варили польові страви
12

Фото: Фото: Вікторія Марценюк

18 травня у Вінниці вшосте відзначають День Європи. Цього дня місто поділили на сектори, кожний із яких представляв певну епоху. Біля концертної зали "Райдуга" пройшов конкурс середньовічної кухні. Учасники змагання готували страви у казанчиках на відкритому вогні.

"Всі конкурсанти варили "Бограч". Це венгерська польова страва. Її готували ще у середньовіччі. Все, що по дорозі знаходили, туди кидали. А наші учасники додали ще картоплі", - каже організатор та член жюрі Олександр Шемет.

Участь у змаганні прийняли п'ять команд. Страву готували у казанчиках на відкритому вогні. Конкурс тривав кілька годин. Переможця обрало жюрі.

"Скуштували по тарілочці страви від кожної команди. При цьому анонімно принесли тарілку і ми не казали, чиє це. В когось була пересолена, в когось взагалі не схожа на "Бограч", але кожна із них смачна по-своєму, бо готувалась на свіжому повітрі. "Бограч" - це як борщ - в кожної хазяйки виходить по-своєму смачний, - каже Шемет. - Тарілочка із стравою, в якій от все було вміру, перемогла".

До кожного казанця із свіжоприготовленим "Бограчем" вишикувалась черга. Всіх бажаючих пригощали безкоштовно.

"Вчора спеціально тренувались. Ось за метр від нас ще видно попіл від вчорашнього вогнища, на якому ми готували пробний казанець цієї страви. Добра вийшла, тому сьогодні за таким же рецептом робили, - каже переможець конкурсу Сергій Полонський. - Страва вийшла наваристою, ароматною і дуже смачною. Кинули в казанець телятини, свинини, цибулі, картоплі. Ще є свинні шкірки та реберця. До речі, всі команди-учасники - студенти місцевих вишів, а ми ні. Ми із Центрального ринку міста".

Поряд розмістилась виїзна кухня "Пан Гур" із Кам'янця-Подільського Хмельницької області. Відвідувачам пропонували прості польові страви.

"Два великих казанця свіжої та ароматної юшки розійшлися за годину. Найкраще її купують та сосиски на мангалі", - каже головний кухар виїзної кухні Варвара Акулова.

Зараз ви читаєте новину « На День Європи у Вінниці варили польові страви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути