четвер, 07 лютого 2008 14:00

Косово може проголосити незалежність 17 лютого

Влада Косово може проголосити незалежність краю у неділю 17 лютого, пише агентство Франс Прес з посиланням на думки експертів і аналітиків.

"До проголошення незалежності все готове, єдина проблема - скоординуватися з Євросоюзом. Все може відбутися 17 або 18 лютого", - приводить агентство слова косовського аналітика Шкельзена Маліки.

Дату 17 лютого називає і Олексій Андерсон з International Crisis Group - неурядовій аналітичній організації, яку вважають близькою до євроатлантичних структур.

На думку цього експерта, вибір недільного дня не випадковий: на понеділок 18 лютого призначена зустріч міністрів закордонних справ країн-членів ЄС, на якій належить визначити дату відправки у Косово цивільний-поліцейської місії Євросоюзу.

"В неділю Косово проголосить незалежність, а в понеділок Євросоюз прийме операційний план (відправки місії) і погоджує загальну позицію, що дозволить країнам, які входять у нього,  оголосити про визнання незалежності Косова", - вважає Андерсон.

Він доповнює свій сценарій зауваженням про те, що через різницю часових поясів у США в цей час буде ще ніч. Іншими словами, коли в понеділок Рада Безпеки ООН збереться на засідання, вона "опиниться перед здійснившимся фактом і генеральному секретареві ООН Пан Гі  Муну простіше буде протистояти тиску з боку Росії".

Росія виступає категорично проти проголошення незалежності Косова в обхід ООН і проти волі Сербії і обіцяє використовувати все наявні в її розпорядженні законні засоби, щоб перешкодити неприкритому порушенню міжнародного права.

Саме тому, вважають західні аналітики, влада Косова за підтримки з боку Євросоюзу і США докладуть зусиль, щоб оголосити про незалежність краю ніяк не пізніше 1 березня, тобто дати, коли головування в РБ ООН перейде до Росії, повідомляє РІА Новости

Зараз ви читаєте новину «Косово може проголосити незалежність 17 лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути