Ексклюзиви
пʼятниця, 08 квітня 2011 13:03

Ватикан подарував мощі Івана Хрестителя церкві на Тернопільщині
10

Фото: Фото: Андрій Янович/Gazeta.ua

На свято Благовіщення парафіяни церкви Різдва Божої Матері в селі Улашківці, Чортківського району Тернопільської області отримали в дар частку нетлінних останків Івана Хрестителя.

Вони зберігаються в покритій сріблом ззовні та золотом зсередини скриньці — раці.

Тепер мощі постійно перебуватимуть тут. Священнослужителі зазначають, що на парафіян, які моляться біля мощей, сходить божа благодать, і вони укріпляються в вірі.

"Сам Іван Хреститель був проповідником покаяння. Відповідно і молитва біля його мощей дуже допоможе людям, які загубилися в мирській суєті, а їхнє серце через це затверділо. Перебуваючи біля мощей, торкаючись їх, такі люди зможуть відчути справжнє покаяння", — розповів Gazeta.ua намісник монастирського комплексу Різдва Божої Матері Йосафат Вороцянка.

Він зазначив, що Улашківська церква - унікальна. Адже зараз в цій невеликій споруді зберігаються дві ікони, які офіційно визнані чудотворними, і двоє мощів. Раніше були тільки рештки священомученика Йосафата, а тепер ще й Івана Хрестителя.

Монастирський комплекс в Улашківцях має 700-річну історію. Тутешня церква Різдва Божої Матері отримала високий статус духовної спільності із римською базилікою Санта Марія Маджоре, однією з чотирьох резиденцій Папи Римського. Відпуст в Улашківцях, відповідно, прирівнюється за духовною силою до відпусту в Ватикані.

Саме із спорідненої базиліки у Ватикані і передали на Тернопільщину святі мощі. Їх привіз папський канонік, вихідець з Тернопілля, Єпископ Іриней Білик. Зараз в церкві мощі зберігають в скриньці. Однак до традиційного відпусту на свято Івана – 7 липня, їх обіцяють відкрити, і виставити в центрі храму.

За даними УГКЦ, мощі Івана Хрестителя, окрім Ватикану, є лише в чотирьох країнах світу — Сирії, Чорногорії, Греції та Україні.

В Україні частинка руки Предтечі вже була. Вона зберігається в райцентрі Бережани, також на Тернопіллі.

Зараз ви читаєте новину «Ватикан подарував мощі Івана Хрестителя церкві на Тернопільщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути