середа, 29 серпня 2012 18:58

"Наші імена та адреси знає СБУ, телефони прослуховують" - "Відсіч" знімає офіс у комуналці
19

Фото: Фото: Андрій Шматов

- Наші імена та адреси знає СБУ, телефони прослуховують. То ж часто доводиться використовувати конспірацію, - говорить координатор громадянського руху "Відсіч"киянин 23-річний Артур Переверзєв, поки ми підіймаємося на третій поверх до київського офісу організації на Подолі.

5 хв йдемо довгим коридором, двічі звертаємо то направо, то наліво. Заходимо до старенької комуналки. У коридорі — два поламані стільці з обдертим сукном, кілька пластикових пляшок, стіни вкриті пліснявою.

- Тут окрім нас ще й люди живуть. Зате орендувати недорого — 1200, 1300 гривень на місяць. Внесків активістів вистачає. Свої акції робимо зазвичай коштом самих активістів. Але іноді долучаються і політики, хоча їх не називатиму, - знизує плечима Артур. Витягає з кишені ключі й відмикає колодку на пофарбованих білою фарбою дверях.

Заходимо до приміщення розміром близько 25 кв м. Стіни щільно обклеєні листівками з акцій "Відсічі": днів пам'яті Ґонгадзе, антитабачницької кампанії, акції "Помста за розкол України". Посередині — портрет президента Віктора Януковича догори ногами. Червоним чорнилом на обличчі президента намальована мішень. З меблів лише стіл, два стільці та диван вкритий стареньким покривалом.

- Тут ми збираємося. Людей 50 влазить. Але листівки залишати не ризикуємо, адже здогадуємося, що це місце правоохоронцям відоме, - каже Переверзєв.

Звідси вирушаємо на акцію "Відсічі" до Головпоштамту. Тут активісти цієї організації відправлятимуть листи до теле- та радіокомпаній України.

За десять перша навпроти будівлі зібралося уже десятеро активістів організації. 25-річна киянка Катерина Чепура витягає із сумки купу великих білих конвертів та бланки рекомендованого повідомлення. Усе розкладає на парапеті. За хвилину до неї наближається ще четверо хлопців. Один із них знімає рюкзак та витягає із нього папери. Троє чоловіків, які стояли поблизу, вітаються із новоприбулими та беруть собі по кілька аркушів.

- Підходьте беріть листи, конверти та бланки, і запаковуйте. Відправлення одного листа коштує 6 гривень. У кого немає грошей - підходьте і беріть у мене, - кричить Катерина Чепура.

У листах члени рухів запитують теле- та радіокомпанії, чи переоформлюватимуть ті ліцензію з метою вилучення з неї згадки про мову та чи зменшуватимуть мовлення українською.

О 13.15 навпроти Головпоштамту зібралося близько 30 активістів руху "Відсіч", журналісти та фотографи. Активісти швидко заклеюють конверти і підписують їх.

- Це в нас спокійна акція, - розповідає Переверзєв. - А от акції типу "Помста за розкол країни" зазвичай минають не так. Коли ми їздили до село Ведли, де балотуватиметься Адам Мартинюк, на нас напали напівтверезі молодики. Вони кричали, матюкалися кидали у нас яйця. Зрештою пішли на нас стіною. Коли ми запакувалися до мікроавтобуса, вони почали розхитувати його. Ми ледь поїхали звідти. Потім дізналися, що ті люди - місцеві браконьєри та контрабандисти, яких кришує Адам Іванович.

- Страшно було й ночувати у Новоград-Волинському, - приєднується до розмови Катерина Чепура. - Цілий день нас переслідували якісь люди. Уночі ж почали гупати у двері та вікна будинку. Кричали: "Вихадітє по аднаму, дом акружон!".

О 13.30 — усі листи заклеєно. Активісти шикуються у колону по одному й заходять до Головпоштамту. По черзі кожен зупиняється біля терміналу набирає: Українська мова, поштові послуги, приймання рекомендованих листів. Члени "Відсічі" отримують свої номери та відходять у бік. Там чекають появи номерів на табло.

Підприємець Олександр Тонковид, 43 роки, уже відправив своїх п'ять листів.

- Чому приєдналися до молоді? - запитують журналісти.

-и Я у цьому русі з самого початку — 2010 року. Якби не ми, закон про мову був би прийнятий ще тоді. Маю двох синів: старшому 23 і він регулярно бере участь у акціях. Молодшому — 13, але й він іноді приєднується. Я народився у російськомовному Києві, в україномовній сім'ї. Усі "радощі" і лагідної, і відвертої русифікації відчув змалечку. Тому знаю: скільки живу, стільки буду цьому опиратися, - каже Олександр

14:00. Усі активісти "Відсічі" відправили 108 листів. Чеки здають Катерині Чепурі.

- Це — доказ, що листи справді відправлені, - пояснює. - Тепер чекатимемо відповідей, їх опублікуємо на сайті. Тоді будемо аналізувати і думати що робити далі,.

- Навіщо ви все це робите? - запитують журналісти.

- Під час акцій ми готуємо наших активістів для того, щоб вони змогли виводити людей на вулиці. А такий час неминуче настане, - говорить Перверзєв.

Зараз ви читаєте новину «"Наші імена та адреси знає СБУ, телефони прослуховують" - "Відсіч" знімає офіс у комуналці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути