вівторок, 15 січня 2019 15:21

Костюми вагою 100 кг: яким було наймасштабніше святкування Маланки в Україні
12

Фото: Євген Кравс

14 січня у Красноїльську на Буковині гучно відсвяткували Маланку. Щороку у селищі Красноїльськ, що на кордоні із Румунією, відбувається унікальне театральне дійство, де, за незмінним сценарієм, колоритні герої одягають незвичні костюми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вино у колодязях і страшні маски: як святкували Маланку в давній Україні

Дійові особи красноїльської Маланки – казкові істоти у фантасмагоричних костюмах. Костюми не просто так приховують учасників дійства, адже у селищі панує традиція – ніхто не повинен знати, хто ж ховається за тим чи іншим образом. Якщо ж до виступу люди когось упізнають, маланкаря чекає примусове купання у крижаній воді. Участь у маланкуванні беруть лише чоловіки.

"Зусібіч лунає Mai sus – неофіційний гімн селища. У пісні оспівується Ведмідь – господар Карпат, чорний, сильний і страшний. Але людина приборкала звіра та змушує його стрибати за командою", - пише фотограф Євген Кравс у Facebook.

Важить костюм Ведмедя з плечами-крильми майже 100 кг, тому після кожного двору Ведмедям влаштовують перепочинок. Вони лягають на землю, їм підносять їжу. За день до Маланки хлопці сидять на дієті, яка виключає вживання рідини. Щоб підняти маланкаря з землі на ноги, потрібно 2 дорослих чоловіки.

4 місяці до Різдва ватаги колядників вчили пісні та вибирали лідерів. Приходили привітати господарів 7 січня після обіду. За традицією, Різдво було найбільшим святом для українців.

Зараз ви читаєте новину «Костюми вагою 100 кг: яким було наймасштабніше святкування Маланки в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути