Ексклюзиви
пʼятниця, 07 травня 2021 17:31

"Жити стало страшно, усі вже боїмось одне одного" - як кримчани живуть в окупації

Майже пів мільйона росіян в'їхали на територію окупованого Криму. Вони приїхали наводити на півострові свій устрій і закони.

- Жити стало страшно. Не знаєш, із ким говориш і що після цього з тобою буде, каже 50-річна Світлана Ярова з Севастополя. - Усі змінилися. Стали боятися одне одного, своїх слів. У нас "стукачі" з'явилися, як у 1939-му. Добре, що місто маленьке й ми знаємо, хто є хто.

Автор: Росзмі
  Жителі окупованого Криму бояться висловлювати свої думки. Критика окупаційної влади в кращому випадку призведе до звільнення
Жителі окупованого Криму бояться висловлювати свої думки. Критика окупаційної влади в кращому випадку призведе до звільнення

Окупанти змушують кримчан співпрацювати з ними. Залякують звільненням з роботи, відмовою в наданні послуг, відрахуванням дітей зі шкіл і ПТУ.

- Я з сином сходила в дитячу кімнату поліції. Знайшли номер, місце роботи, домашню й робочу адреси. Звідки в них вся інформація про мене? Країна потвор, - розповідає 40-річна керчанка Катерина.

Її син - неформал, виділяється з натовпу завдяки яскравому одягу, кольору волосся, атрибутам.

- Він із компанією в центрі десь тусувався. Каже, постійно до них силовики підходили. Майже о восьмій вечора вони розійшлися, а через два дні мене з ним викликали. Кажуть, мітингував за опозиціонера Олексія Навального. Його друзів теж викликали. У нас питали контакти дівчини, яка вчиться в Польщі, та її батьків. Погрожували відрахуванням із коледжу. Натякнули, що корисно співпрацювати з ними.

Автор: Росзмі
  Окупанти вважають, що аполітичні чи проукраїнські підлітки з Криму будуть зацікавлені в антипутінських мітингах
Окупанти вважають, що аполітичні чи проукраїнські підлітки з Криму будуть зацікавлені в антипутінських мітингах

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Твереза няня та життя в контейнерах - як в окупованому Криму стартував курортний сезон

Сваритися з медперсоналом, який не звертає на тебе уваги, може загрожувати повною відмовою від надання послуг.

- Я прийшла в лікарню здати ПЛР-тест, - розповідає жителька окупованої Ялти 27-річна Карина. - Мене спочатку не хотіли приймати, а потім сказали: чекайте в коридорі. Тоді така задуха була, а я застуджена, ніс не дихає. Тож відчинила вікно, тобто совковий той кошмар. Прибігла спочатку санітарка, вимагала зачинити. Я сказала, що не буду, тут задуха, що пандемія. Вона спитала, куди я й побігла до лікарки. Потім удвох вони мене вигнали з поліклініки майже кулаками.

Жителі Криму кажуть, що в державні установи місцевим важко влаштуватися.

- Перевірка в медиків, перевірка в ФСБ. Як ще родичів не перевіряють, - зітхає 30-річний Микола Сініцин із Нижньогірського. Зато можна легко стати мєнтом.

Незаконно арештований в окупованому Криму журналіст Владислав Єсипенко дав свідчення під тортурами.

Про це розповіла дружина затриманого журналіста Катерина.

Зараз ви читаєте новину «"Жити стало страшно, усі вже боїмось одне одного" - як кримчани живуть в окупації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути