Ексклюзиви
вівторок, 27 лютого 2018 11:29

За два місяці до окупації Криму у Януковича знали і готувалися – розповідь кримчанки

За два місяці до окупації Криму у Януковича знали і готувалися – розповідь кримчанки
У Януковича знали про анексію Криму і готували превентивні заходи - журналістка. Фото: YouTube

За два місяці до окупації Росією Криму тодішнє українське керівництво знало про ці плани і готувало превентивні заходи, які виявилися марними.

Про це заявила журналіст і блогер, переселенка з Криму Лариса Волошина, передає "Обозреватель".

"Ми знаємо, у нас купа розвідданих і документів, що початок активної фази в Криму, накопичення російських військ і резервів стартував з початку грудня 2013 року", - заявила Волошина.

Вона зазначила, що нинішній глава ВМС України Ігор Воронченко, який тоді був головою берегової оборони Криму, отримував розвіддані про те, що російське угруповання військ завозить до Криму збільшені партії їжі, медикаментів і палива.

"У військовій розвідці такі дії розцінюються як накопичення оперативних резервів. Це насправді є передислокацією військ у заданий об'єкт для виконання завдання. Це початок воєнної операції", - підкреслила вона.

За її словами, з кінця січня, до Криму почали прибувати російські військові. "Там розміщувалися псковські десантники, які потім загинули на Донбасі, там були ульяновські льотчики, були сили спецоперацій - це ті сили, які працювали і в Грузії, і в Чечні - це найманці дуже високого рівня. Всі вони почали з'являтися в Криму з кінця січня, про що Воронченко отримував відомості", - розповіла журналіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Собчак і Путін є у списках: в окупованому Криму надрукували бюлетені до "президентських виборів"

Крім того, Волошина зауважила, що Генштаб ЗСУ призначив наприкінці січня на 19 лютого так звані превентивні демонстраційні дії у відповідь на збільшення російського угруповання в Криму.

"У Криму повинні були пройти військові навчання, на яких повинні були бути відпрацьовані нашими військовими сценарії захоплення і розблокування. Для цих навчань до Криму повинні були зайти додатково два батальйони. Навчання були проведені, жодний сценарій там не відпрацьовувався, хоча військові зібралися. А замість двох додаткових батальйонів, які б посилили кримське угруповання українських військ, зайшла одна розвідрота 25-ї бригади, про яку ми розповідаємо, що вона могла звільнити весь Крим", - зазначила вона.

В окупованому Криму Росія розмістила шість ядерних боєголовок. Таку заяву зробив, уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

Зараз ви читаєте новину «За два місяці до окупації Криму у Януковича знали і готувалися – розповідь кримчанки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути