Ексклюзиви
середа, 17 серпня 2016 16:10

В'язень Кремля Ільченко розповів, як утік до України з-під арешту в Криму

В'язень Кремля Ільченко розповів, як утік до України з-під арешту в Криму
blacksea.tv

Українець Юрій Ільченко, який просидів 11 місяців у СІЗО в Сімферополі за проукраїнські пости у Facebook, утік із Криму.

Про це він сам розповів 17 серпня у Києві.

Після 11 місяців ув'язнення в ізоляторі Ільченка посадили під домашній арешт. Втекти йому вдалося 2 місяці тому. Він приховував це, боявся, що розголос втечі завадить виїхати із Криму батькам.

"Тікати надумав у ніч перед Днем Росії, 12 червня. Вночі надів батькову стару куртку. Взяв костура, щоб бути схожим на старця, бо у мене біля будинку ФСБшники на деревах по встановлювали камери, щоб стежити за мною. Хотів, щоб вони не одразу помітили моє зникнення. Повз камери пройшов повільно. Потім зрізав браслет спостереження, скинув батькову куртку. Біг 1,5 години. До кордону діставався 2 ночі. Спочатку автостопом і пішки. Кілька разів змінював машини, щоб собаки не могли вийти на мій слід. Другої ночі продирався через величезний замінований ліс біля кордону. Думав, краще підірватися на міні, ніж повернутися у СІЗО. Іти було дуже важко, там настільки густі зарослі, що за кілька годин вдавалося продертися лише на 200 метрів. В один момент побачив, що на далекій відстані від мене спалахнули ліхтарі. Я заліг і 40 хвилин молився. Вже на кордоні я вийшов із лісу. Думав, що перебуваю на українській території. Раптом побачив військового, думав, що він українець. Але він гукнув до мене російською і я зрозумів, що він росіянин, а я в нейтральній смузі. Російський військовий не став стріляти, але гнався за мною, доки я не добіг до українського прикордонника", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Сімферополі та Ялті проведуть мітинги протесту

Юрій Ільченко поки не хоче казати, де саме перетнув кордон.

Розповів, що у слідчому ізоляторі його били й принижували кримінальники, з якими сидів у камері. А працівники ФСБ хотіли пропонували звільнити, якщо прийме російське громадянство.

Батьків вдалося вивезти з Криму наприкінці минулого тижня.

"Одразу після анексії я вирішив, що краще помру, ніж прийму російське громадянство. Для Росії я ворог народу у третьому поколінні. Радянська влада розстріляла мого дідуся ще до народження моєї мами. Наша родина перша, яка відмовилася в Криму від російського громадянства", - наголосив Ільченко.

Нагадаємо, Юрія Ільченка затримали 2 липня 2015 року за поширення у Facebook допису Дмитра Яроша про те, що Україна має перекрити Росії транзит газу до Європи. 2 червня 2016-го перевели із СІЗО під домашній арешт.

До затримання Юрій Ільченко викладав у власній школі іноземних мов у Севастополі. Володіє 8 мовами.

Зараз ви читаєте новину «В'язень Кремля Ільченко розповів, як утік до України з-під арешту в Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути