Ексклюзиви
неділя, 23 вересня 2018 11:05

Ворога його ж зброєю: українські військові кораблі йдуть на Азов

Ворога його ж зброєю: українські військові кораблі йдуть на Азов
A500 "Донбас" та A830 "Корець" йдуть до Бердянську поблизу узбережжя окупованого Криму. Фото: mil

Українське пошуково-рятувальне судно A500 "Донбас" та морський буксир A830 "Корець" зараз знаходяться перед мостом з півострова Тамань до Криму.

Через перекидання цих двох беззбройних кораблів у Азовське море в Росії почалася паніка. Про маршрут слідування суден повідомляє Український мілітарний портал.

"20 вересня, пошуково-рятувальне судно A500 "Донбас" та морський буксир A830 "Корець" вирушили з походом з Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі до Бердянську, де стануть основою новоствореної військово-морської бази українського флоту на Азовському морі. Починаючи від переходу поблизу окупованого Севастополя українські кораблі почав супроводжувати патрульний корабель Берегової охорони ФСБ РФ – "Аметист" проекту 22460, згодом до нього долучився ще один не встановлений корабель", - йдеться у повідомленні.

Українські кораблі ідуть з Чорного у Азовське море через контрольовану росіянами Керченську протоку.

"Цим неодноразово користувалась РФ, а тепер із загостренням ситуації на Азовському морі вирішило скористуватись і командування ВМС ЗС України відповідно до потреб, що виникли", - йдеться у повідомленні сайту.

Судно "Донбас"використовуватимуть для посилення інфраструктури флоту на Азовському морі. Так, на ньому можливе розміщення штабу майбутньої бази, місця для проживання військовослужбовців, склади та інші необхідні приміщення, який на сьогодні у даному регіоні немає.

"Розпочата операція ВМС України є зухвалою, цікавою і досить вдалою вже на початковому етапі. Простий вихід кораблів у море змусив російських нервувати. Всі доступні аналізу варіанти дій у відповідь призводять до більш ніж імовірним негативних наслідків", - коментує експерт Ігор Тишкевич для Ліга.Нет.

Експерт зазначив, що Росія може застосувати різні варіанти проти перекидання кораблів в Азовське море.

"Затримати кораблі біля берегів Криму. Затримати кораблі перед входом до Керченської протоки. Пропустити кораблі через Керченську протоку. Це жахливо з точки зору інформаційної політики РФ. Росія стверджує, що "КримНаш", і веде ідеологічну накачування населення", - описав імовірні дії Росії Тишкевич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія затримала в Азовському морі 120 європейських суден

Він також не відкидає варіанту, що затримати кораблі можуть в Азовському морі.

"Один з найгірших варіантів, оскільки приниження РФ від проходу старих українських кораблів через Керченську протоку в той момент вже відбудеться. Спроба перешкодити завершенню походу - це і порушення договору 2003 року, і піратство. Є ще один варіант, цілком в дусі Росії. Росіяни дуже люблять топити свій флот в Чорному морі. Так відбувалося в ХІХ столітті, на початку і середині ХХ, в 2014-му. Теоретично, вони можуть перекрити фарватер, втопивши на ньому який-небудь свій корабель. Але це вже буде відвертими ідіотизмом і проявом істерії", - додав Тишкевич.

Найближчим часом охорону Азовського моря посилять і на суші, і на воді. Роблять це, щоб убезпечитися від зазіхань Росії на українські територіальні води, заявив головний прикордонник країни Петро Цигикал.

Зараз ви читаєте новину «Ворога його ж зброєю: українські військові кораблі йдуть на Азов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути